Home / Desszert / SZILVÁS GOMBÓC RIZSLISZTTEL
13 augusztus, 2017

SZILVÁS GOMBÓC RIZSLISZTTEL

Posted in : Desszert on by : gmchef Címke: , , ,

Megosztás

Szilvás gombóc rizsliszttel

 

Tészta:
1 kg héjában főtt krumpli
25 dkg rizsliszt
4 db tojás
15 dkg burgonya pehely
5 dkg rizsliszt a szóráshoz
10 g só

Morzsa:
50 g vaj
Nutri Free zsemlemorzsa
( reggelizőpehely finomra darálva Nestlé Honey & Nut )

Töltelék:
20 szem szilva
50 g porcukor
1 g fahéj

Szóráshoz:
1 g fahéj
50 g porcukor

A szilvát megmossuk, kimagozzuk úgy, hogy a szilva lehetőleg egyben maradjon, de a belsejébe is kerüljön fahéjas cukor. A porcukorral és a fahéjjal megszórjuk és kb. 1 óra hosszát állni hagyjuk.
A héjában megfőzött, kihűlt burgonyát meghámozzuk és áttörjük. Egy tálban összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Cipót formázunk belőle. A deszkát és a tészta tetejét is meglisztezzük és nyújtófával 5-8 mm vastagra nyújtjuk. Majd kb. 8 x 8 cm-es négyzetekre  vágjuk.
A szilva szemeket a közepére tesszük. A tészta négy sarkát középre felhajtjuk, finoman összenyomogatjuk és tenyerünkkel gombócot hengerelünk.


A vajat megolvasztjuk és a morzsát aranysárga színűre pirítjuk benne. Mi kipróbáltuk a Nutri Free morzsával, ami a megtévesztésig hasonlít a “búzás” társára és a Nestlé Honey & Nut reggelizőpelyhével is, ami szintén nagyon finom.
Nagy lábasban ( 5 literes ) vizet forralunk 5 g sóval.
A gombócokat beletesszük a forrásban lévő vízbe, mikor a víz tetejére feljönnek kiszedjük őket, kissé lecsepegtetjük és még forrón a pirított morzsában megforgatjuk. Fahéjjal összekevert porcukorral megszórjuk.

 

Megosztás