AJVÁR HÁZI KÉSZÍTÉSŰ

AJVÁR HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
Tags: , ,

Megosztás

Ajvár

 

500 g  padlizsán
500 g kápia paprika
3 gerezd fokhagyma
1 db lila vagy vöröshagyma
40 g növényi olaj
1 citrom leve
5 g só
1 g bors
1 db csilipaprika

A padlizsánokat és a paprikát a tűzhely nyílt lángján vagy sütőben (200 fokon kb. 40 percig) addig sütjük, amíg fekete nem lesz a héja és  el nem válik a húsától.

 

 

Ha megsültek, hűlni hagyjuk őket letakarva,

majd egy kanál segítségével egy üvegtálba kaparjuk a belsejét. Fakanállal alaposan összetördeljük és összekeverjük (ha a padlizsán sokáig érintkezik fém evőeszközzel, befeketedik a húsa).     Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, az összezúzott fokhagymát és csilit, a citrom levét, majd sózzuk, borsozzuk.
Az egészet összeforgatjuk és kevergetés mellett hozzáadagoljuk az olajat. Egészen addig keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk és a padlizsán teljesen szét nem esik.

Friss kenyérrel vagy pirítósra kenve fogyaszthatjuk csak így magába vagy húsok és saláták mellé is kiváló. A Pljeskavica autentikus kísérője, de bármilyen grillezett hús mellé nagyon finom.