TOJÁSOS NOKEDLI RIZSLISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN

TOJÁSOS NOKEDLI RIZSLISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Megosztás

Tojásos nokedli rizslisztből gluténmentesen

A recept fehér és teljes kiőrlésű barna rizsliszttel is elkészíthető.

5 adag

Hozzávalók:

300 g rizsliszt
4 + 5 db L-es méretű  tojás
( 60-65 g/db, ha kisebb tojásokkal dolgozunk, akkor az összsúlyát, a 4 x 65 = 260 g-ot vegyük figyelembe   )
2 g  só
10 g só a főzővízbe
0,5 + 0,5 dl étolaj vagy vaj


Amit eddig tudtunk a nokedli készítésről vagy ahogy eddig készítettük a búzalisztes nokedlit, azt el kell felejteni! A rizslisztes-gluténmentes készítése nagyban eltér, csak a végeredmény lesz ugyan olyan jó.

A galuska elkészítése:

1 literes tálba az összetevőket(rizsliszt,só,tojás) fakanállal – kézzel elkeverjük, addig, GYÚRJUK, AMÍG A TÉSZTA SIMA, EGYNEMŰ GOMBÓCCÁ FORMÁLHATÓ LESZ!!! AZ ÁLLAGA EGY LÁGY GYÚRT TÉSZTÁRA EMLÉKEZTET. Pont ezért ez a tészta deszkáról nem szaggatható, csak nokedli szaggatón átnyomva lesz jó.
3 literes fazékban 2 liter vizet 10 g sóval felforraljuk. Galuska szaggatóval vagy bármilyen nagyobb lyukú szűrő használatával beleszaggatjuk a tésztát.
Forrástól számított 3 percig főzzük vagy amíg megfelelően puhának nem érezzük.Majd szűrőbe öntve a csap alatt hideg vízzel lemossuk és lecsepegtetjük, majd tálba öntjük, étolajjal vagy vajjal összekeverjük.Serpenyőben zsiradékot ( olajat, kacsazsírt vagy vajat ) hevítünk, beletesszük a galuskát és ráöntjük az 5 db  alaposan elkevert tojást. Összeforgatjuk és pár másodperc alatt készre sütjük.