EKLER FÁNK

EKLER FÁNK
Tags: , ,

Megosztás

Ekler fánk

ekler fánk

Tej 120g
Víz 120g
Vaj 120
Cukor 10g
Só 1g
Rizsliszt 150g
Tojás 4-5 db ( a tojásokat tessék megmérni, érje el a súlyuk összesen a 220-240 g-ot )
Porcukor 2dkg

Mielőtt nekikezdenénk a tészta elkészítésének, érdemes legörgetni a SÉF TIPP ponthoz és azt figyelmesen elolvasni, mert abban összegyűjtöttem a leggyakoribb hibákat.

A tojásokat vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy szoba hőmérsékletűek legyenek és mérjük is le őket!

2L-es lábasban a tejet, a vizet, a vajat, a cukrot és a sót összeforraljuk. Fakanállal kevergetve hozzáadjuk a lisztet.

majd további1 percig főzzük kevergetve, amíg a tészta elválik a lábas falától.

A tűzről levéve 1 percig pihentetjük. A szoba hőmérsékletű tojásokat egyenként adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett. Habzsákból, csillagcsővel kb 15 cm hosszú csíkokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire, kb 2-3 szorosára dagadnak a sütőben, ezért hagyjunk közöttük megfelelő távolságot! 180°C-os sütőből 40-45 perc elteltével kivesszük.

Kihűtjük, a tetejét levágjuk és az aljába vanília krémet töltünk, megdíszítjük tejszínhabbal, végül ráhelyezzük az előzőleg olvasztott csokoládéval bevont tetejét.

SÉF TIPP:
Ez az egyik legnehezebb-legtechnikásabb tésztaféle, aminek a készítése folyamán több hibalehetőség is van. Ha mindent pontosan kimértünk, akkor a négy leggyakoribb:
1. Nem főztük meg a rizslisztet eléggé. Elvált az edény falától, mint ahogy a fázis fotón látható?!
2. Valóban csak 1 perc a pihentetés és nem több!!!!, mert különben túlhűl a massza és a tojások nem fogják tudni “összefogni”.
3. A tojásokat egyesével adtuk hozzá és csak miután teljesen elkevertük ütöttük bele a következőt? Mindezt azonban viszonylag gyorsan kell csinálni, mert a 4 tojásnak a még forró masszába kb. 2 percen belül benne kell lenni.
4. Ha hideg sütőbe tesszük be a tésztát, tehát nincs előmelegítve ( 170-180 fok ) akkor is elfolyhat, mert nem fog “hősokkot” kapni..
Ezek azok, amik esetleg a videón nem látszanak. A blogon szereplő Churros videóját ajánlom mindenkinek megnézni mielőtt hozzáfog a képviselőfánk tésztájához, mert annak más arányokkal készül a tésztája, de a technika ugyan ez.