Mézes Krémes Rizslisztből

Mézes Krémes Rizslisztből
Tags: , ,

Megosztás

Gluténmentes Mézes krémes rizslisztből

 

 

Tészta:
800 g rizsliszt + 50 g szóráshoz
70 ml tej
120 g cukor
100 g vaj
5 db L-es méretű tojás ( 60-65 g )
10 g szódabikarbóna
120 g méz

Krém:
40 dkg vaj
300+100 g porcukor
120 g rizsdara ( barna rizsdara )
6 dl tej
csipet só
narancs és citrom reszelt héja
100 g sárgabarack lekvár kenéshez

Csokimáz:
100 g gm étcsokoládé
50 g vaj

A tésztalapok elkészítése:
A tésztához a tejet, a zsiradékot, a cukrot, a tojást és a mézet vízgőz felett összefőzzük.
(max. 85 fokig!, ha túlmelegítjük, a tojás kicsapódik – megfő, főtt tojásból nem lehet ezt a tésztát összeállítani)

 

A tojásos-mézes masszát langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet

 

és addig gyúrjuk, amíg sima, egynemű tésztává összeáll.

 

4 részre osztjuk, folpackba csomagolva hűvös helyen 20 percig pihentetjük.

 

Vékonyra nyújtjuk őket ( 4-5 mm ), úgy, hogy alul már a sütőpapír van, a tészta tetejét pedig folpackkal takarjuk le. Így nem ragad a nyújtófához.

 

Majd egyenként a tepsi megfordított aljára áthúzzuk a sütőpapírral együtt és  5-8 perc alatt 160 fokon légkeveréssel készre sütjük. ( a megfordított tepsit a nyújtódeszkánkkal egy szintben tartva a tésztát áthúzzuk a papírral együtt )
!!! A TÉSZTÁNAK NEM KELL, HOGY ERŐTELJES SZÍNE LEGYEN, ATTÓL MÉG MEGSÜLT, NEM NYERS!!!!!
HA A SZÉLEIN ÉPPEN CSAK HALVÁNY-VILÁGOS BARNÁS, AKKOR MÁR KI IS VEHETJÜK A SÜTŐBŐL.

Azért, hogy szép színe legyen vagy ” nehogy nyers maradjon” nem szabad tovább sütni, mert töredezni, morzsálódni fog és használhatatlan lesz.
!! Ha kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni a tepsin, addig ne is nyúljunk a tésztához, mert melegen törik!!

A krém elkészítésének menete:
A krémhez a 300 g cukrot a vajjal, a narancs és citrom héjjal habosra keverjük. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a rizsdarát, a sót, a 100 g cukrot és lassú tűzön, állandóan kevergetve tejbegrízt főzünk belőle. Miután kihűlt, hozzáadjuk a kikevert vajat.
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a vajjal elkeverjük. ( 55 fok fölött a csoki kicsapódik és csomós lesz, tönkre megy )
A mi tepsink, amit használtunk kocka alakú 24x24x8 cm méretű.

 

Összeállítás:
Az első lapot vékonyan megkenjük lekvárral és rákenjük a krém harmadát. Ezt még kétszer megismételjük.

 

A legfelső lap tetejét csokimázzal vonjuk be.

 

 

Az összeállított krémes tetején a megkötött csokira, nagy lyukú szűrővel vagy cukorszóró sablon segítségével mintát is szórhatunk porcukorral.

 

 

Pár órát pihentetjük fogyasztás előtt.
Mivel a süti lapjai a napok múlásával még inkább bepuhulnak így napokkal előbb is elkészíthető.

A széleit fűrészes fogú késsel ( pl. kenyérvágókés ) levágjuk, így már szép, a rétegződést jól mutató vágásfelületet kapunk.

Én keskeny, hosszúkás szeletekre vágtam.