GLUTÉNMENTES MÉZES KRÉMES RIZSLISZTBŐL

GLUTÉNMENTES MÉZES KRÉMES RIZSLISZTBŐL
Tags: , , ,

Megosztás

Gluténmentes Mézes krémes rizslisztből
( sokan Mézes Zserbóként ismerhetik )



Gluténmentes mézes krémest vagy más néven mézes zserbót sütöttem rizslisztből készült tésztalapokkal. A feleségem gyerekkorában imádta és nagyon örült neki, hogy gluténmentesen sem kell lemondania az egyik nagy kedvencéről.
A gluténmentes mézes krémes tésztája puha már az elkészítésekor is, de azt mondják még a búzalisztesre is, hogy minél tovább áll, annál puhább és finomabb lesz. Hát nálunk még soha sem bírta olyan sokáig. 🙂





Tészta:

800 g rizsliszt + 50 g szóráshoz
70 ml tej
120 g cukor
100 g vaj
5 db L-es méretű tojás ( 60-65 g )
10 g szódabikarbóna
120 g méz

Krém hozzávalói:

400 g vaj
300+100 g porcukor
120 g rizsdara ( barna rizsdara )
6 dl tej
csipet só
narancs és citrom reszelt héja
100 g sárgabarack lekvár kenéshez

Csokimáz:

100 g gm étcsokoládé
50 g vaj


A tésztalapok elkészítése:

A tésztához a tejet, a zsiradékot, a cukrot, a tojást és a mézet vízgőz felett összefőzzük. (max. 85 fokig!, ha túlmelegítjük, a tojás kicsapódik – megfő, főtt tojásból nem lehet ezt a tésztát összeállítani)

A tojásos-mézes masszát langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet



és addig gyúrjuk, amíg sima, egynemű tésztává összeáll.



4 részre osztjuk, folpackba csomagolva hűvös helyen 20 percig pihentetjük.




Vékonyra nyújtjuk őket ( 4-5 mm ), úgy, hogy alul már a rizsliszttel megszórt sütőpapír van, a tészta tetejét pedig folpackkal takarjuk le. Így nem ragad a nyújtófához.




Majd egyenként a tepsi megfordított aljára áthúzzuk a sütőpapírral együtt és  5-8 perc alatt 160 fokon légkeveréssel készre sütjük. ( a megfordított tepsit a nyújtódeszkánkkal egy szintben tartva a tésztát áthúzzuk a papírral együtt )
!!! A TÉSZTÁNAK NEM KELL, HOGY ERŐTELJES SZÍNE LEGYEN, ATTÓL MÉG MEGSÜLT, NEM NYERS!!!!!
HA A SZÉLEIN ÉPPEN CSAK HALVÁNY-VILÁGOS BARNÁS, AKKOR MÁR KI IS VEHETJÜK A SÜTŐBŐL.

Azért, hogy szép színe legyen vagy ” nehogy nyers maradjon” nem szabad tovább sütni, mert töredezni, morzsálódni fog és használhatatlan lesz.
!! Ha kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni a tepsin, addig ne is nyúljunk a tésztához, mert melegen törik!!




A krém elkészítésének menete:

A krémhez a 300 g cukrot a vajjal, a narancs és citrom héjjal habosra keverjük. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a rizsdarát, a sót, a 100 g cukrot és lassú tűzön, állandóan kevergetve tejbegrízt főzünk belőle. Miután kihűlt, hozzáadjuk a kikevert vajat.
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a vajjal elkeverjük. ( 55 fok fölött a csoki kicsapódik és csomós lesz, tönkre megy )
A mi tepsink, amit használtunk kocka alakú 24x24x8 cm méretű.

Összeállítás:

Az első lapot vékonyan megkenjük lekvárral és rákenjük a krém harmadát. Ezt még kétszer megismételjük.





A legfelső lap tetejét csokimázzal vonjuk be.



Az összeállított krémes tetején a megkötött csokira, nagy lyukú szűrővel vagy cukorszóró sablon segítségével mintát is szórhatunk porcukorral.




Pár órát pihentetjük fogyasztás előtt.
A széleit fűrészes fogú késsel ( pl. kenyérvágókés ) levágjuk, így már szép, a rétegződést jól mutató vágásfelületet kapunk.