PORTUGÁL NARANCSTEKERCS GLUTÉNMENTESEN

PORTUGÁL NARANCSTEKERCS GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Megosztás

Portugál Narancstekercs gluténmentesen

(Torta de laranja)




A lisszaboni hosszú hétvége alatt látogattunk el egy gluténmentes cukrászdába. Úgy döntöttünk, hogy többféle sütit veszünk, hogy minél inkább megismerjük a helyi specialitásokat. Egy sárga tekercs bújt meg a pult alsó sarkában, ami ránézésre semmi extra, semmi flanc, nem volt habos-babos, a feleségem meg sem akarta venni, de valahogy a hetedik érzékem súgta, hogy vegyünk abból is 2 szeletet. Ő volt a „Torta de laranja”, ami egy narancsos tekercs és kint szinte minden cukrászda kínálatában szerepelt. A kinézete ellenére az összes süti közül a legfinomabb volt: édes-narancsos, igazi meleg, karácsonyi hangulatot teremtve az illatával-ízével. Vele kezdtem az utazás alatt kóstolt édességek itthoni sütését.

Hozzávalók:

6 db L-es méretű tojás
2.5 dl frissen facsart narancslé
( dobozos narancsléből sosem lesz olyan jó )
2 db bio narancs reszelt héja
200 g kristálycukor + 50 g a szóráshoz
50 g vaj
80 g rizsliszt

Elkészítés menete:

Minden hozzávalót beleöntünk egy tálba, majd vízgőz fölött kézi habverővel kevergetve addig melegítjük, míg elkezd besűrűsödni ( ez 85 foknál történik, ha túlmelegítjük kicsapódik )


A tepsit kivajazzuk, belefektetjük a sütőpapírt, majd annak a felületét is átkenjük a zsiradékkal. A tojásos masszát a tepsibe öntjük és egyenletesen eloszlatjuk.


A 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési módozaton 20 percig sütjük. Ha kész kivesszük és még forrón megszórjuk a cukorral.


Ráborítunk egy sütőpapírt és egy másik tepsi hátuljára átfordítjuk a papírral együtt, így most alatta és felette is van egy.


A felsőt óvatosan lehúzzuk és



az alsó segítségével tekerjük fel, majd így papírba csomagolva hagyjuk kihűlni.

SÉF TIPP: Minél szorosabban görgessük a tésztát, mert így nem tud „szétcsúszni” és lapokra töredezni!



Tálalásnál, mint egy piskótát szeleteljük. Ha szeretnénk egy kevés kandírozott naranccsal tovább erősíthetjük az ízt.