22 szeptember, 2018

FEKETE-ERDŐ TORTA GLUTÉNMENTESEN

FEKETE-ERDŐ TORTA GLUTÉNMENTESEN
Címke: , , , ,

Megosztás

Fekete-erdő torta gluténmentesen

16 szeletes tortaforma, kb. 23 cm átmérő

 

 

Sokat keresgéltem a neten, hogy megtaláljam az eredetinek gondolt vagy ahhoz legközelebb álló receptet. Még a neves cukrászdák esetében is voltak eltérések a krémet illetően, hogy csokoládé vagy ízesített tejszín van a meggyzselé mellet. Mivel a torta eredetileg Németországból származik, hiszen nevét is a Fekete-erdőről kapta ( Schwartzwald ) és két neves, német cukrász receptjében is csokoládé krém szerepelt töltelékként, így az én gluténmentes tortámba is csoki krém került.

 

 

Kakaós piskóta:
22 cm átmérőjű tortakarikához

5 db L-es méretű ( 60-65 g ) tojás
( ha kisebb a tojás, akkor az összsúlyt 5 x 60 g = 300 g vegyük figyelembe )
100 g cukor
100 g rizsliszt
30 g kakaópor
1 g reszelt citromhéj

 

A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral ( amíg a cukor el nem olvad ). A rizsliszthez hozzászitáljuk a kakaóport és a citromhéjjal együtt hozzáadjuk a tojásos cukorhoz. Csomómentesre keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a lisztes masszába, úgy hogy a hab ne törjön össze.
Magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. 150 fokos sütőben készre sütjük ( tűpróba ).
Ha kihűlt 3 felé vágjuk.

 

 

Meggyzselé:

300 g mirelit meggy
100 g cukor
200 ml meggylé, a mirelit meggy levével együtt.
40 g kukorica keményítő
fél rúd fahéj

Összefőzzük, majd kihűtjük. Habzsákba töltjük és akkorára vágjuk a “száját”, hogy a meggyszemek kiférjenek rajta.

Csokoládé krém:

125 g 70%-os étcsoki
80 g porcukor
400 ml habtejszín

A tejszínt forráspontig melegítjük, majd vékony sugárban rácsorgatjuk az apróra tört csokoládéra folyamatos kevergetés közben.Hozzáadjuk a porcukrot és addig keverjük, míg a cukor és a csokoládé teljesen fel nem oldódik. Minimum 6 órára, de legjobb egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük. A torta összeállításakor gép segítségével habbá verjük és habzsákba töltjük.

Szirup:

50 g cukor
100 ml meggylé
20 ml narancs v meggy likőr

Összefőzzük, majd kihűtve a piskótára locsoljuk.
Ha koktélcseresznyével díszítjük a tortát, akkor annak a levével meglocsolhatjuk a piskótát és így nincs szükség a szirup elkészítésére.

Külső bevonat:

Az eredeti receptben a tejszínhabhoz habfixálót és porcukrot használnak. Nálam a fehér csoki töltötte be a habfixáló szerepét, így szerintem még finomabb is lett.

500 ml habtejszín
150 g fehér csokoládé

A csokoládét felolvasztjuk, a habtejszínt kemény habbá verjük, majd a szoba hőmérsékletűre hűlt csokoládét beleforgatjuk a habba úgy, hogy azt ne törjük össze.

A torta összeállítása

A torta alsó és középső lapjait meglocsoljuk a sziruppal vagy a koktélcseresznye levével. Az alsó lapot egy tálra tesszük, majd étcsokoládékrémmel a szélétől indulva koncentrikus köröket írunk le egymástól kb. 2-3 centiméternyi ( meggyszemnyi ) távolságban.

A csokikrém közötti üres részekbe a zselés meggyet töltjük a habzsák segítségével.

Ezután a középső lapot ráhelyezzük, majd a töltelékekkel megismételjük az eljárást. Végül a 3. lapot, a torta tetejét is ráhelyezzük.

A fehér csokis tejszínhab 2/3-val vékonyan bevonjuk a torta teljes felületét, majd a maradékot habzsákba töltjük és díszítőcsővel tetszőleges mintát készítünk a tetejére.

Meggyszemekkel, koktélcseresznyével és csokoládéforgáccsal ( zöldséghámozóval készítettem, lásd a képet) tovább dekorálhatjuk a tortánkat.