24 május, 2018

PALACSINTA RIZSLISZTBŐL

PALACSINTA RIZSLISZTBŐL
Címke: , , , ,

Megosztás

Palacsinta rizslisztből

( a palacsintasütő méretétől függően 15-20 db)

 

 

3 db tojás “L – es” méretű
300 g rizsliszt
4,5 dl tej
1 g só
olaj a sütéshez

 

A tojásokat a rizsliszt felével egy nagyobb tálban habverővel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a sót. A tejet folyamatos keverés mellett beleöntjük és hozzáadjuk apránként a rizsliszt másik felét is. Ha kicsit sűrűnek tűnik a tészta még 0.5 dl tej adható hozzá.
Forró tapadásmentes serpenyőben kevés olajon süssük, közepes lángon:
A serpenyőbe 1-2 evőkanál olajat teszünk. A láng fölött körbe-körbe forgatva a serpenyőt az olajjal bevonjuk a felszínét. Az olajat kicsurgatjuk egy tálkába. Egy merőkanál segítségével annyi palacsintamasszát merünk, hogy azt  vékonyan eloszlassuk a serpenyőben. A palacsinta mind a két oldalát 1-1 percig sütjük. Lapos fakanállal forgassuk, hogy a bevonat ne sérüljön. A serpenyőnk / sütőnk “olajozását” minden egyes palacsinta sütése előtt végezzük el.

 

A palacsintákat tetszés szerint tölthetjük édes  ( lekvár, túró, kakaó, fahéj, dió, mák, alma stb. ) vagy “sós” töltelékkel ( hortobágyi húsos-  vagy éppen káposztás palacsinta ). Feltekerhetjük, háromszögre hajthatjuk, de batyut formázva is tálalhatjuk. Sőt pluszban még mártást is készíthetünk mellé.

Diós palacsinta csokoládé mártással

Túrós palacsinta vanília öntettel és sárgabarackkal

Diós palacsintabatyu csoki szósszal