GLUTÉNMENTES TIRAMISU RIZSLISZTBŐL KÉSZÜLT BABAPISKÓTÁVAL

GLUTÉNMENTES TIRAMISU RIZSLISZTBŐL KÉSZÜLT BABAPISKÓTÁVAL
Tags: , , , , ,

Megosztás

Gluténmentes Tiramisu rizslisztből készült babapiskótával

A recept 24 cm átmérőjű tortakarikához vagy normál ( 20 x 30 cm ) méretű tepsihez megfelelő

!! A receptleírás végén megtalálható a mascarpone krém TEJMENTES, NÖVÉNYI ( MANDULA ) TEJJEL elkészíthető verziója!! Így azoknak, akiknek tejmentesen kell étkezniük sem kell lemondani erről a desszertről.


Tiramisu gluténmentesen rizslisztből készült babapiskótával


Babapiskóta hozzávalói:

4 db L-es méretű tojás ( 60-65 g / db )
160 g rizsliszt
( sima fehér, barna vagy teljes kiőrlésű barna rizsliszttel is működik )
160 g cukor
10 g vaníliás cukor
10 g porcukor





A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a fele cukorral habosra keverjük egy tálban, a cukor másik felével a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Bele forgatjuk a sárgájába. Majd fokozatosan adjuk hozzá a rizslisztet. Habzsákból 2 cm széles 10 cm hosszú csíkokat nyomunk a tepsibe helyezett sütőpapírra, egymástól kb. 3 cm távolságra. Porcukorral megszórjuk és a 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük.

SÉF TIPP 1: A tojásfehérje felverésénél vigyázzunk nagyon, hogy ne verjük túl a habot, mert sütésnél a tészta ellapulásához vezethet. A túlverés jele: kezd összeesni a hab és töredezetté válik a felszíne.
SÉF TIPP 2: A beleforgatásnál azért fontos, hogy ne törjük össze a habot, mert különben elfolyhat a massza.


Tiramisu ( mascarpone ) krém:

500 g mascarpone
150 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor vagy  kivonat
1 g narancshéj ( reszelve )
1 g citromhéj (reszelve)
15 ml mandula aroma vagy 0.5 dl mandulalikőr
15 ml rum aroma vagy 0.5 dl rum
3 db tojás
10 g zselatin
( a zselatint csak akkor tegyünk bele, ha tortaként állítjuk össze, mert így lesz tartása is a sütinek és biztosan nem folyik el és nem lesz túl lágy a krém a mascarpone minőségétől függetlenül )
3 dl eszpresszó kávé ( lehet koffeinmentes is )
kakaó a szóráshoz

A tojásokat kikeverjük a cukorral egy fém tálban.

Lábasban 1 liter vizet melegítünk, ráhelyezzük a tojásos tálat és kézi habverővel kevergetve gőzöljük 75 fokosra .* A tűzről levéve folyamatosan keverjük-habosítjuk gépi habverő segítségével, amíg ki nem hűl.

A mascarpone krémet kihabosítjuk gépi habverő segítségével és hozzákeverjük a tojáshabhoz. Ezután adjuk a krémhez a 1 dl vízzel forráspontig  hevített, majd langyosra visszahűtött zselatint és a mandulaaromát vagy likőrt.

A lefőzött és kihűlt kávéhoz hozzákeverjük a  rum aromát  / rumot.

SÉF TIPP:

Azzal, hogy a tojásokat vízgőz fölött 75 fokosra melegítjük, kigőzöljük őket, így nem nyers tojás kerül a krémbe. 75 fokon biztosan elpusztulnak a tojásban lévő esetleges kórokozók ( szalmonella ) és pluszban még egy krémes-habos állagot is kap.


Összeállítás:

Ez egy nagy méretű kapcsos tortaforma, így a mennyiségek duplázva vannak ( kb. 30-40 adag )


Magas falú tálba lerakunk egy sor babapiskótát, megöntözzük a kávé 1/3 harmadával. Ráöntjük a krém felét és egyenletesen eloszlatjuk. Újabb sor babapiskóta következik, amit a kávé felével megöntözünk.  A krém másik felét rásimítjuk, babapiskótával befedjük, a rumos-kávéval meglocsoljuk és végül kakaó porral leszórjuk.
Letakarjuk fóliával és minimum 6 órára hűtőbe tesszük.




Ha a babapiskótát sütőpapírral bélelt tepsin vagy kapcsos tortaformában sütjük meg, akár tortát is készíthetünk.




TIRAMISU KRÉM NÖVÉNYI TEJJEL KÉSZÍTVE:

4 db L- es méretű  tojás  (4 x 60-65 g összsúly)
0.5 liter tej / növényi tej ( mandula tej )
2 cl mandula aroma
15 g zselatin
25 g rizsliszt
100 g cukor
10 g vaníliás cukor

Az egész tojásokat az összes összetevővel, a zselatin kivételével, alacsony lángon gépi habverő segítségével folyamatos keverés mellett 85 fokosra melegítjük-kihabosítjuk. A tűzről levéve, hozzáadjuk a 1 dl vízzel forráspontig hevített zselatint és alaposan beleforgatjuk.
Így, még melegen rétegezzük a babapiskótával a fentebb leírt módon.