Home / Desszert / ARANYGALUSKA VANÍLIA SODÓVAL NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL
17 február, 2018

ARANYGALUSKA VANÍLIA SODÓVAL NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL

Posted in : Desszert on by : gmchef Címke: , , , ,

Megosztás

Aranygaluska vanília sodóval

Nutrifree mix per pane liszttel

A recept növényi tejjel és margarinnal, illetve Mantler liszttel is ugyan ezekkel az arányokkal elkészíthető

 

 

 

A tészta:
500 g liszt
110 g cukor
7 g porélesztő
220 ml tej
100 ml langyos víz
50 + 200 g vaj
2 tojás+ 1 tojás a kenéshez

A tepsit kikenni:
10 g vaj
50 g barna cukor

“Töltelék”:
dió 300 g
cukor 200 g

 

 

 

 

A cukrot világos-aranysárgára karamellizáljuk, majd beleforgatjuk a durvára darált diót. A tűzről levéve sütőpapírra terítjük és hűlni hagyjuk.
Egy nagyobb edényben csomómentesre, homogénre keverjük ( legalább 5 percig dagasztjuk )  a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a 2 db tojást, az 50 g megolvasztott vajat, a tejet, illetve a vizet. Rizslisztezett nyújtódeszkára borítjuk és  kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. A tésztából rizslisztezett pohárral félköröket szaggatunk.
A tepsit egy ecset segítségével vékonyan kivajazzuk, majd barna cukorral vékonyan, egyenletesen bevonjuk a tepsi alját és a falát, mint amikor kilisztezzük, csak most a cukorral tesszük ezt. ( a tepsi mérete nálam 20 x 30 cm )

Felolvasztjuk a maradék 250 g vajat és a kiszaggatott galuskákat beleforgatjuk, majd lazán egymás mellé rakunk egy réteget a tepsi aljára. A diót egyenletesen rámorzsoljuk. A tetejére újabb réteg vajban megforgatott tészta kerül.

Ha van maradék vaj, azt is eloszlatva ráöntjük.

40 fokos sütőben minimum 50 percig kelesztjük, de legalább amíg a duplájára nő.

 

1 tojás sárgáját kikeverünk és a tetejét ezzel megkenve 160’c -on kb. 40-50 percig sütjük alsó-felső sütési módozaton.

 

 

 

Vanília sodó

5 db L-es tojás
1 l tej
150 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
30 g rizsliszt

A tojást a cukorral kikeverjük, majd beleszórjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, ezt elkeverjük és felöntjük a tejjel. Takarék lángon 85 fokig melegítjük, habverővel folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik.