23 február, 2018

ALMÁS PITE 2

Posted in : Rizslisztből készítettem, Sütemények on by : gmchef Címke: , ,

Megosztás

Almás pite 2

 

 

 

450 g rizsliszt
300 g vaj
150 g cukor
2 db L-es méretű tojás
1 g reszelt citromhéj
1 g utifűmaghéj
10 g sütőpor

+1 db tojás a kenéshez

Töltelék:
2 kg alma
150 g porcukor
2 g fahéj
30 – 40 g reggelizőpehely/ morzsa/ burgonyapehely

 

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, de nem kell nagyon kidolgozni. Folpackkal letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Az utifűmaghéj a receptből akár el is hagyható, DE! Ettől az 1 grammtól egy nagyon ruganyos, könnyen kezelhető tésztát kapunk.
Kettészedjük és az egyik felét kinyújtjuk, a tepsi aljába helyezzük. Én 23 x 23 cm-es tepsit használtam.
A tésztát villával megszurkáljuk és megszórjuk a pehellyel. A meghámozott almát uborkagyaluval vékonyra szeleteljük és egy sort fektetünk a tésztánkra. Vékonyan meghintjük a fahéjjal összekevert cukorral, majd újabb sor alma és fahéjszórás következik, amíg el nem fogy a töltelékünk.
Ha maradt még cukor, azt a tetejére szórjuk. A tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. A tetejét megszurkáljuk és felvert egész tojással lekenjük.
10 percig 180 fokon sütöttem hőlégkeveréssel, majd visszaállítottam 170 fok alsó sütésre és így még további 30 percig sütjük. A sütés elején teljesen sima volt a pite felülete, de a sütőben szinte “felfújódott” és a sok levegőtől, amitől még omlósabb lett.