ALMÁS PITE 2

ALMÁS PITE 2
Tags: , ,

Megosztás

Almás pite 2

23 x 23 cm-es kapcsos tepsit használtam.

A tölteléket én egy kicsit másképp készítem, mert így jobban kiérződik a pitéből az alma savanykás íze. Mivel nincs előtte megfőzve, ezért nem is töpped össze. Így a sütés során is kevesebb levet ereszt, ez által „lékötőnek” is kevesebb pehely / morzsa szükséges.


450 g rizsliszt
300 g vaj
150 g cukor
2 db L-es méretű tojás
1 g reszelt citromhéj
1 g útifűmaghéj ( elhagyható )
10 g sütőpor

+1 db tojás a kenéshez

Töltelék:
2 kg alma
150 g porcukor
2 g fahéj
30 – 40 g reggelizőpehely/ morzsa/ burgonyapehely



A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Folpackkal letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Az útifűmaghéj a receptből akár el is hagyható, DE! Ettől az 1 grammtól egy nagyon ruganyos, könnyen kezelhető tésztát kapunk.


SÉF TIPP 1:
Próbáljunk viszonylag gyorsan dolgozni, hogy a benne lévő vaj minél kevésbé olvadjon meg. Ha mégis nehezen bírnánk a tésztával, mert túlmelegedett és szakad, gyúrjuk össze és folpackba csomagolva tegyük vissza a hűtőbe, amíg visszadermed. Majd folytassuk a munkát tovább.

Kettészedjük a pihentetett tésztát, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, míg a másik felét bőven lisztezett felületen kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük. A tésztát villával megszurkáljuk, majd a 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési álláson 15-20 perc alatt elősütjük. Hagyjuk kihűlni.


A tésztát megszórjuk a pehellyel. A meghámozott almát uborkagyaluval vékonyra szeleteljük és egy sort fektetünk a tésztánkra. Vékonyan meghintjük a fahéjjal összekevert cukorral, majd újabb sor alma és fahéjszórás következik, amíg el nem fogy a töltelékünk.
Ha maradt még cukor, azt a tetejére szórjuk.

A tészta másik felét is bőven lisztezett felületen kinyújtjuk és befedjük vele az almát. A tetejét megszurkáljuk és felvert egész tojással lekenjük.

10 percig 180 fokon sütöttem hőlégkeveréssel, majd átállítottam 180 fok alsó-felső sütésre és így még további 30 percig sütjük. A sütés elején teljesen sima volt a pite felülete, de a sütőben szinte „felfújódott”, amitől még omlósabb lett.