GLUTÉNMENTES MÁKOS BEJGLI NUTRI FREE MIX PER PANE LISZTTEL

GLUTÉNMENTES MÁKOS BEJGLI NUTRI FREE MIX PER PANE LISZTTEL
Tags: , , , , ,

Megosztás

Gluténmentes Mákos Bejgli Nutrifree mix per Pane liszttel


Bejgli nélkül elképzelhetetlen a Karácsony, legalábbis nálunk. Ezen az sem változtat, hogy már egy ideje gluténmentes bejgli készül az ünnepre. Sikerült egy olyan tésztát kidolgoznom, hogy még a vendégeink sem vették észre, hogy nem búzalisztes, hanem gluténmentes, amit esznek. Több ismerősöm, akiknek nem kell gluténmentesen étkeznie kérte, hogy süssek nekik bejglit az ünnepre, mert ez olyan finom.
Persze itt is megvan a 2 nagy dilemma: Mákos vagy diós? Megreped vagy sem?
Nálunk nem is kérdés, hogy mind a kettőnek készülnie kell. A fiam és én inkább a diósat, a feleségem mind a kettőt szereti, de repedésről szó sem lehet!  ……és hát igen, a mérete az olyan igazi „békebeli”.


Gluténmentes bejgli Nutrifree mix per pane lisztkeverékből



Mák töltelék hozzávalói 1 rúdhoz:

300 g darált mák
180 g cukor
15 ml rumaroma
1 g citromhéj
1 g narancshéj
150 ml tej
20 g vaníliás cukor
20 g  mazsola, 20 ml Triple sec-be / Narancs likőrbe áztatva
1 csipet só


Bejgli tészta hozzávalói 1 rúdhoz

300 g Nutrifree mix per pane
50 g cukor
50 g olvasztott, de nem meleg vaj
7 g porélesztő
1 db L-es méretű tojás + 1 db a kenéshez
(60-65 g/db, ha kisebb a tojás, akkor az összsúlyt vegyük figyelembe)
( a tojás hideg legyen, csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből !! )
100-125 ml tej
( felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből!! )


TOJÁSMENTES TÉSZTÁHOZ:

A tojást egyszerűen hagyjuk ki és 45-50 gramm folyadékkal pótoljuk. Ez lehet víz, tej vagy növényi tej is.
Lekvárt egy kevés vízzel keverjünk ki és tojás helyett ezzel kenjük le a feltekert tésztát.



Máktöltelék:

Az összetevőket a mák kivételével egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad. Majd a tűzről levéve, belekeverjük a darált mákot. Szoba hőmérsékletűre kihűtve használjuk fel.

Bejgli tésztájának elkészítése:

A száraz összetevőket elkeverjük ( liszt, cukor, élesztő ), majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk – dagasztjuk. A tésztát 3 – 4 mm vastagságú téglalap formára nyújtjuk. ( kb. 30 x 35 cm )


A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta,



A két rövidebb végén behajtjuk a szélét, majd a hosszabbik oldalával feltekerjük.
Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni.




Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.




Tetejét villával megszurkáljuk. Jó 2/3-ig érdemes beszúrni. Ez azért fontos, hogy a sütés során keletkező gőz távozhasson és ne feszítse szét a tésztát.
Tojássárgájával lekenjük.
40-50 fokos sütőben 30 percet kelesztjük, majd 160 fokon légkeveréssel, 20 – 25 perc alatt készre sütjük.
Süthetjük alsó-felső sütéssel is, akkor 180 fokon kb.  20 – 25 perc.






SÉF TIPP: 

Ha a lentebb, a videóban látható módon 2 folpack között méretre nyújtjuk a tölteléket és így helyezzük a tésztára, majd tekerjük fel, elkerülhetjük az egyik leggyakoribb hibát. Miszerint ahogy kanállal “tapicskoljuk”, alatta a tésztát elvékonyítjuk, így kelesztéskor kirepedhet.


Diós és mákos bejgli gluténmentesen