Home / Főételek / TORTILLA KUKORICALISZTTEL GLUTÉNMENTESEN
4 szeptember, 2017

TORTILLA KUKORICALISZTTEL GLUTÉNMENTESEN

Posted in : Főételek on by : gmchef Címke: , , ,

Megosztás

Tortilla kukoricaliszttel

 

12 darab tortilla laphoz
500 ml víz
250+50 g kukoricaliszt
3 g só
10 g kacsazsír vagy étolaj vagy vaj vagy disznózsír

Biztos sokan próbálták már elkészíteni ezt az alapvetően gluténmentes “kukoricalepényt”. Azokkal a kukoricalisztekkel, amikkel én találkoztam és amikből el akartam készíteni, az eredeti módszerrel ( víz, liszt, só összegyúr, megsüt ) semmi nem lett, még csak össze sem állt rendesen.
Így kezdtem el az eredeti hozzávalókon nem változtatva továbbfejleszteni. Ennek az eredménye lett, ez az igazival szinte megegyező, hidegen-melegen is jól tekerhető és puha tortilla.


A vizet a sóval és az olajjal felforraljuk, majd takarék lángon folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricalisztet. 1 percig főzzük, amíg elválik az edény falától. Egy nagy méretű tepsire kifordítjuk és minél vékonyabban elterítjük, hogy a lehető legtöbb gőz távozni tudjon. Szoba hőmérsékletűre hűtjük, majd összegyúrjuk. Cipócskákat formázunk. Lisztezett deszkán  palacsintasütő méretűre nyújtjuk, de olyan vékonyra, hogy a tésztán szinte át lehessen látni

és a nyújtófára könnyedén feltekerhető legyen.

 

 

Forró, száraz! palacsintasütőben sütjük 1-1 percig mindkét oldalát. Ha sütés közben felpúposodik, esetleg ráncos lesz akkor jó mert így kétrétegű lesz.

 

 

Melegen vagy hidegen is jól lehet tekerni.

 


Folpackkal letakarva a hűtőben több napig is eláll.
Egy gyors ebédnek hússal, friss zöldségekkel és szósszal betekerve tökéletes.
A tölteléke lehet: káposzta vagy friss saláta, majonéz, csípős szósz és bármilyen sült vagy főtt hús felcsíkozva.