KARDINÁLIS SZELET GLUTÉNMENTESEN

Megosztás

KARDINÁLIS SZELET
gluténmentesen

 

Fehér tészta:
5 tojásfehérje
90 g kristálycukor
30 g étkezési keményítő

A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd az étkezési keményítőt hozzászitáljuk és óvatosan beleforgatjuk. Töltsük egy cső nélküli habzsákba.

Sárga tészta:
1 egész tojás
3 tojás sárgája
50 g rizsliszt
1 vaníliás cukor
30 g kristálycukor
reszelt citromhéj
csipet só
10 g porcukor

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral nagyon habosra keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a reszelt citromhéjat, majd egy cső nélküli habzsákba töltjük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben a sárga és fehér tésztából váltakozva haránt irányú csíkokat húzunk. Porcukorral megszórjuk és 150 fokra előmelegített sütőben az ajtót gyakran nyitogatva, hogy a gőz távozhasson, kb.25-30 perc alatt tűpróbáig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát.
Ha tekercsként akarjuk elkészíteni, akkor még melegen a sütőpapírral együtt tekerjük fel és így hagyjuk kihűlni.

Kávékrém:
5 dl tejszínhab
2 dl eszpresszó kávé
25 g zselatin
3 cl rum vagy pár csepp rumaroma
100 g barna cukor

A kávét a cukorral és a zselatinnal jól elkeverjük és forráspontig hevítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a rumot vagy rumaromát.
Kéz melegre hűtjük és beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
Összeállítás:
A tésztáról miután kihűlt, a haránt csíkokkal egy irányban óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.
Kétféleképpen is összeállíthatjuk:
1.) a tésztát vágjuk félbe, az egyik felére halmozzuk rá a kávékrémet, a másik tésztalapot pedig tegyük a tetejére
2.) ha sütőpapírral feltekerve hűtöttük ki a tésztát, akkor a kávékrémet oszlassuk el a tészta egyik felén, majd óvatosan a sütőpapír segítségével hajtsuk rá a tészta másik felét, hogy roládot vagy alagutat  formázzon.

Megosztás