10 április, 2017

KÉPVISELŐFÁNK

KÉPVISELŐFÁNK
Címke: , , ,

Megosztás

Képviselőfánk rizslisztből!

( égetett tészta )

A recept sima, fehér rizsliszttel, barna rizsliszttel és teljes kiőrlésű barna rizsliszttel is működik!
A recept laktózmentes tejjel és vajjal is tökéletesen működik!

kb 10-15 db ( teniszlabda méretűek )

Tej 120 g
Víz 120 g
Vaj 120 g
Cukor 10 g
Só 1 g
Rizsliszt 150 g
Tojás 4-5 db( a tojásokat tessék megmérni, érje el a súlyuk összesen a 240-260 g-ot )
Porcukor 2 dkg Tetejét  megszórni )
Habtejszín 250 ml ( díszítéshez )

2L-es lábasban a tejet, a vizet, a vajat, a cukrot és a sót összeforraljuk. Fakanállal kevergetve hozzáadjuk a lisztet
tészta 1

 

és kevergetve addig főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

 

tészta 2

Majd a tűzről levéve 1 percig pihentetjük.

 

 

A szoba hőmérsékletű tojásokat egyenként adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett. Minden egyes tojással külön kikeverjük a tésztát.
Habzsákból diónyi halmokat nyomunk a tésztából a sütőpapírral bélelt tepsire. Fontos, hogy ne legyen nagyobb a tésztahalom, mert a sütési idő ehhez a mérethez van beállítva.

tészta 3
Kb 2-3 szorosára dagadnak a sütőben, ezért hagyjunk közöttük megfelelő távolságot!
170-180°C-os sütőben alsó – felső sütésen, kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütő ajtaját TILOS nyitogatni, mert különben összeesik a tészta!!
Fontos, hogy a diónyi méretet betartsuk, mert a megadott sütési idő ehhez a mérethez megfelelő.

tészta 4

Kihűtjük, a tetejét levágjuk

tészta 5
és az aljába vanília krémet töltünk, megdíszítjük tejszínhabbal, ráhelyezzük a tetejét és megszórjuk porcukorral.

A krém (Spórolós vanília krém) :
3 tojást, 100gramm kristálycukorral, 20g zselatinnal, 10g vaníliás cukorral és 10g rizsliszttel habverő segítségével simára keverünk.
Hozzáadunk fél liter tejet és takarék lángon, folyamatos kevergetés mellett mártássá sűrítjük be.
(85 Celsius fokig melegítjük fel)
Levéve a tűzhelyről, SZOBA HŐMÉRSÉKLETŰRE hűtjük és kb. 250ml tejszín, keményre felvert habjával lazítjuk a krémet. Majd a hűtőben hűtjük egy – másfél órát, utána fakanál segítségével átkeverjük a krémet és így használjuk fel a fánkok betöltésére.