KÉPVISELŐFÁNK

Megosztás

Képviselőfánk rizslisztből!

( égetett tészta )

kb 10-15db ( teniszlabda méretűek )

Tej 120g
Víz 120g
Vaj 120g
Cukor 10g
Só 1g
Rizsliszt 150g
Tojás 4-5db(240g)
Porcukor 2dkg Tetejét  megszórni )
Habtejszín 250 ml ( díszítéshez )

2L-es lábasban a tejet, a vizet, a vajat, a cukrot és a sót összeforraljuk. Fakanállal kevergetve hozzáadjuk a lisztet
tészta 1

 

 

 

 

 

és kevergetve addig főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
tészta 2
Majd a tűzről levéve 1 percig pihentetjük. A szoba hőmérsékletű tojásokat egyenként adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett. Minden egyes tojással külön kikeverjük a tésztát.
Habzsákból diónyi halmokat nyomunk a tésztából a sütőpapírral bélelt tepsire.
tészta 3
Kb 2-3 szorosára dagadnak a sütőben, ezért hagyjunk közöttük megfelelő távolságot!
170-180°C-os sütőben kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütő ajtaját TILOS nyitogatni, mert különben összeesik a tészta!!
tészta 4

Kihűtjük, a tetejét levágjuk
tészta 5
és az aljába vanília krémet töltünk, megdíszítjük tejszínhabbal, ráhelyezzük a tetejét és megszórjuk porcukorral.

A krém (Spórolós vanília krém) :
3 tojást, 100gramm kristálycukorral, 20g zselatinnal, 10g vaníliás cukorral és 10g rizsliszttel habverő segítségével simára keverünk.
Hozzáadunk fél liter tejet és takarék lángon, folyamatos kevergetés mellett mártássá sűrítjük be.
(85 Celsius fokig melegítjük fel)
Levéve a tűzhelyről, SZOBA HŐMÉRSÉKLETŰRE hűtjük és kb. 250ml tejszín, keményre felvert habjával lazítjuk a krémet. Majd a hűtőben hűtjük egy – másfél órát, utána fakanál segítségével átkeverjük a krémet és így használjuk fel a fánkok betöltésére.

A recept laktózmentes tejjel és vajjal is tökéletesen működik!

Megosztás