FORDÍTOTT SZILVÁS PITE SERPENYŐBEN SÜTVE, GLUTÉNMENTESEN
Tags: gluténmentes, gluténmentes recept, gluténmentesrecept, pite, rizslisztesrecept, serpenyőspite, szilvás pite, tejmentes
Fordított szilvás pite serpenyőben sütve, gluténmentesen
A receptben a tej és a vaj növényi alapanyagokkal helyettesíthető!
Egyik este kitaláltam, készítek egy gluténmentes szilvás pitét, de rezsicsökkentett verzióban, ezért serpenyőben, a tűzhelyen sütöm meg. Hiszen így a a 40 perc sütőben sütés helyett 20 perc alatt elkészül. A családnak elkerekedett a szeme, de én 99%-ig biztos voltam benne, hogy jó lesz.
Nagyjából 25 perc után kész volt a süti és már hűlt! A tészta alapját a blogon lévő Clafoutis receptem adta, az lett egy kicsit átdolgozva.
A szilva sikere után, egy másik őszi gyümölccsel, a körtével is elkészítettem a fordított, serpenyős pitét. A pontos receptleírásért görgess a bejegyzés aljára!
Hozzávalók 32 cm átmérőjű tapadásmentes serpenyőhöz:
1 kg szilva
100 ml Triple sec
(a sütés során az alkohol elpárolog, így gyerekek is fogyaszthatják )
50 g vaj
100 g kristálycukor
5 db L-es méretű tojás
100 g tej
100 g rizsliszt
10 g vaníliás cukor
Az elkészítés menete:
A megmosott, kimagozott szilvára öntjük az alkoholt.
Az 5 tojást a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel a leggyorsabb fokozaton, minimum 3 percig habosítjuk gépi habverő segítségével. Majd spatulával beleforgatjuk a lisztet.
A serpenyőben a vajat megolvasztjuk, beleöntjük a szilvát és forrástól számított 3-5 percig pároljuk.
Ráöntjük a tésztát, takarékra vesszük a lángot és lefedjük egy fedővel. Akinek nincs ekkora fedője, tegyen rá egy tepsit. 20 percig hőkezeljük, majd levesszük a lángról és 15 percig hűtjük.
Levesszük a fedőt és ráteszünk egy akkora tányért, lapos tálat vagy tepsit, ami teljesen átéri, betakarja ( nálam ez egy pizzatányér volt ), majd hirtelen mozdulattal átfordítjuk a sütit a tányérra, úgy, hogy a serpenyő legyen fölül.
Tálalás:
Langyosra, szoba hőmérsékletűre hűtve fogyasztjuk.
FORDÍTOTT KÖRTÉS PITE SERPENYŐBEN SÜTVE
1 kg körte
150 g kristálycukor
50 ml narancslikőr
( a sütés során az alkohol elpárolog, így gyerekek is fogyaszthatják )
A cukrot karamellizáljuk a serpenyőben, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat. Alacsony lángon egyneművé forraljuk. Hozzáadunk fél dl narancslikőrt, majd beletesszük a hámozott, kimagozott és cikkekre vágott körtét. Átkeverjük, majd ráöntjük a tésztát.
A tészta elkészítése és sütése ugyanúgy történik, mint fentebb a szilvás verziónál.