SKÓT TOJÁS GLUTÉNMENTESEN
Skót tojás gluténmentesen
10 db gombóc
Hozzávalók a húshoz:
800 g darált sertéshús
16 g só
1 g őrölt bors
200 g alma, amit meghámozunk és lereszelünk
300 ml étolaj sütéshez
Az alapanyagokat összegyúrjuk majd hűtőben 1 órát pihentetjük.
Töltelék:
10 db kicsi ( S-es méretű tojás )
A szoba hőmérsékletű tojásokat a forrásban lévő vízbe tesszük és 6 percig főzzük. Majd egy tál jeges vízben lehűtjük és meghámozzuk.
Azzal, hogy jeges vízbe tesszük, rögtön lehűl és ezzel megállítjuk a főzés folyamatát, így megmarad a sárgája krémes állaga.
Panírozáshoz:
50 g rizsliszt
2 db L-es méretű tojás ( 60-65g-os )
100 g finomra darált burgonyapehely
Elkészítés:
A hűtőből kivett, fűszerezett húst átgyúrjuk, majd 85 – 90 grammos húst a tenyerünkbe teszünk és minél nagyobbra ellapítjuk. Közepébe egy főtt tojást helyezünk, majd a széleket ráhajtva gombócot formázunk belőle úgy, hogy a tojást mindenhol befedje.
Rizslisztbe, felvert tojásba és összetört / finomra darált burgonyapehelybe forgatjuk.
A sütéshez két lehetőség is van:
- A húsgombócokat megsüthetjük a tűzhelyen egy magas falú serpenyőben. Ekkor annyi zsiradék szükséges hozzá, amely majdnem teljesen ellepi. Így a sütési idő 160 fokon 6 – 7 perc.
- A sütőt 180°-ra előmelegítjük.
A bepanírozott gombócokat elősütjük serpenyőben a tűzhelyen 160°-os olajban úgy, hogy a teljes felületük enyhe színt kapjon ( 2-3 perc).
Majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a sütőben 12 perc alatt készre sütjük.