FORDÍTOTT ANANÁSZTORTA – PINA COLADA ÍZESÍTÉSSEL
Tags: ananásztorta, fordított ananásztorta, fordított torta, gluténmentes, kókusztej, rizsliszt
Fordított Ananásztorta – Pina Colada ízesítéssel
1 nagy friss ananász
6 g sütőpor
250 g + 100 g kristálycukor
100 g + 50 g vaj
2 + 4 dl kókusztej
4 db tojás
400 g rizsliszt
1 zacskó vaníliás cukor
1 g só
50 ml rum
Az ananászt megtisztítjuk, közepét eltávolítjuk, hosszában félbe vágjuk és felkarikázzuk.
Fémfülű lábasban 250 g kristály cukrot világosra karamellizálunk közepes lángon.
Hozzáadjuk a 100 g vajat, elkeverjük és pár másodperc alatt összeforraljuk.
Hozzáöntjük a 2 dl kókusztejet, valamint a rumot és alaposan elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről és az ananász cikkeket szorosan egymás mellé rendezzük a lábas aljában. Ha kell, akár két egymás fölötti rétegben is úgy, hogy a tészta majd ne tudjon átfolyni a gyümölcsök között. ( az én lábasom 24 cm átmérőjű )
( a rum alkoholtartalma hő hatására elpárolog, így gyermekek is gond nélkül fogyaszthatják a sütit. )
A 4 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét betesszük a hűtőbe. A sárgájához hozzáadjuk a 100 g kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, az 50 gr olvasztott vajat és egy csipet sót. Habverővel simára keverjük. Beleöntjük a 4 dl kókusztejet, összekeverjük és beleszórjuk a 400 g rizslisztet. Csomómentesre keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan, nem összetörve a habot beleforgatjuk a lisztes masszába. A tésztát ráöntjük a lábasban lévő ananászra. Ha maradt még gyümölcs, akkor apró darabokra vágva most beleszórhatjuk a tésztába.
160 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel 75-80 percig sütjük.
Miután elkészült kihűtjük szoba hőmérsékletűre és egy magas falú pitetálra kifordítjuk.
Díszíthetjük citromfű levéllel és kókusz chipsszel,
de bogyós gyümölcsökkel is ünnepibbé tehetjük.