PITE NUTRIFREE RIZSLISZTTEL, TÚRÓS ÉS KAPROS-TÚRÓS TÖLTELÉKKEL
Tags: kapros-túrós pite gluténmentes, pite, pite gluténmentes, pite rizslisztből, túrós pite gluténmentes
Pite Nutrifree rizslisztből túrós és kapros túrós töltelékkel
A receptben megadott anyaghányad 1 db normál méretű vagy 6 db 12 cm átmérőjű piteformához elég
Linzer tészta hozzávalói:
30 dkg rizsliszt Nutrifree
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás
A túrótöltelék hozzávalói:
450 g túró
150 g cukor
15 g vaníliás cukor
1-1 g citrom és narancs reszelt héja
20 g burgonyapehely
1 csomag kapor finomra vágva
A töltelék elkészítése:
A túrót lecukrozzuk és fél órát állni hagyjuk, ezután áttörjük és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Mi a túrót ketté vettük és csak az egyik felébe kevertük bele a kaprot.
A pite tészta elkészítése:
2l tálba az alapanyagokat egynemű tésztává gyúrjuk.
Hűtőben 20 percig pihentetjük fóliával lefedve, majd lisztezett deszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk. A piteformánál nagyobb méretű kiszúróval, köröket vágunk ki és óvatosan megemelve a kis formába helyezzük és finoman belenyomkodjuk. Ha szükséges, használjunk kenőkést ( spakli ) a tészta felemeléséhez.
( Próbáljunk minél gyorsabban dolgozni, mert ahogy a tészta és benne a vaj melegszik, úgy lesz nehezen kezelhető. Ilyenkor gyúrjuk össze újból és tegyük vissza a hűtőbe, amíg a vaj visszaszilárdul a tésztában, majd folytassuk a munkát. )
A maradék tésztát összegyúrjuk és folpackba csavarva visszatesszük a hűtőbe. Ebből lesz a rácsozás-díszítés.
A tészta alját megszúrkáljuk és 10 percig 160 fokon elősütjük.
Ha kihűlt, egy habzsák segítségével megtöltjük a formákat a túróval.
A hűtőbe félretett tésztát kinyújtjuk és derelyevágó segítségével vékony csíkokat vágunk, amivel berácsozzuk a tortácskák tetejét. Ha kell, egy késsel nyúljunk a tésztacsíkok alá, hogy ne törjenek. Csillag vagy virág alakú kiszúróval is készíthetünk díszítést a tetejére.
Tojással megkenjük a tetejét és 180 fokra melegített sütőben alsó-felső sütéssel 15-20 perc alatt készre sütjük.