15 október, 2018

PISKÓTATEKERCS RIZSLISZTBŐL

PISKÓTATEKERCS RIZSLISZTBŐL
Címke: , , ,

Megosztás

Piskótatekercs rizslisztből

A poszt alján található egy videó is, hogy még könnyebb, érthetőbb legyen a recept leírása és az elkészítése!

 

4 db tojás ( ” L”-es méretű 60-65 g-os )
80 g kristály cukor
100 g rizsliszt
( barna vagy sima fehér rizsliszttel is működik )

Töltelék: nálam most saját készítésű sárgabarack lekvár

 

Sokszor látom a piskótarecepteknél, hogy sütőport használnak hozzá. Pedig egy technikailag jól elkészített tésztánál nincs rá szükség. Ha elég keményre felverjük a tojásfehérjét, így adjuk a többi hozzávalóhoz, akkor megfelelően levegős lesz a tészta és sütés közben nem veszíti el a légiességét, akár piskótatekercsnek tepsiben elsimítva, akár tortaformában sütjük.

A sütőpor használata a nagyüzemi gyártásból “szivárgott át”, ahol csak a munkafolyamatok összevonása-kihagyása miatt volt rá szükség ( időspórolás ). Az így készült tészta szerintem, nem veheti fel a versenyt egy mesterséges adalékoktól mentes piskótával.

A piskótatekercs készítése:

Sütőt 140 fokra előmelegítjük. A sütőlemezre szilikonos sütőpapírt fektetünk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét hűtőbe tesszük. A sárgáját a cukorral simára keverjük habverővel segítségével, hozzáadjuk a rizslisztet és teljesen csomómentesre keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, majd szilikon spatulával / fakanállal beleforgatjuk a rizslisztes tojássárgájás masszába úgy, hogy minél kevésbé törjük össze.
A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és eloszlatjuk, hogy mindenütt egyforma vastag legyen.
Az előmelegített sütőben 140 fokon 30-35 perc alatt, alsó-felső sütési módozaton készre sütjük.

 

Kivesszük a sütőből és a sütőpapírral együtt szorosan feltekerjük a piskótánkat, majd hagyjuk kihűlni.

SÉF TIPP!: Ha nem szilikonos a sütőpapír, akkor ecsettel hajszál vékonyan kenjük át olajjal, mielőtt ráöntjük a nyers tésztát. Így hasonlóan könnyen eltávolítható lesz, mint a szilikonos társáról.

Kitekerjük a tésztát, majd a nyújtódeszkára helyezett tiszta sütőpapírra ráfordítjuk és óvatosan lehúzzuk róla a szilikonos papírt. Az alsó, tiszta sütőpapír segítségével visszafordítjuk a már használt papírra, egyenletesen elterítjük rajta a tölteléket és feltekerjük. 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.

Tölthetjük lekvárral, ízesített mascarpone krémmel, de akár máktöltelékkel is. A blogon mindegyik verzióhoz  lehet receptet találni!

A lenti videóban megnézhető a tészta elkészítésének menete 🙂

 

Piskótatekercs

Videó!Rizslisztből készített piskótatekercs, házi baracklekvárral és gyümölcsös mascarpone krémmel.Piskóta: 4 db tojás ( " L"-es méretű 60-65 g-os ), 80g kristály cukor és 100 g rizsliszt.140 fokos sütőben alsó-felső sütéssel 25 percig sütöttük a tésztát.Mascarpone krém: 250 g mascarpone, 175 g zsíros tejföl vagy Creme fraiche , 80 g kristály cukor, 10 g vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd kikapart magja, citrom és narancs reszelt héja.A gyümölcsök. apró szemű kék szőlő, áfonya és málna.

Közzétette: Átol Tibor – Gluténmentes Séf – 2016. szeptember 7., szerda