Mákos bejgli Schar mix B liszttel

Mákos bejgli Schar mix B liszttel
Tags: , , ,

Megosztás

Mákos bejgli Schar mix B liszttel

 

mákos bejgli

 

!!! Ebben a posztban 2 recept is van a tésztához !!!

A Schar mix B lisztkeverék összetételét megújították 2018-ban és tapasztalatom szerint az eddig használt anyaghányadon és kelesztési-sütési időn változtatni kellet, hogy jó legyen a tészta. Ezért többszöri tesztsütés alapján alakítottam ki az új receptet a megújított lisztkeverékhez. Az új összetételt a csomagoláson is jelzik, így könnyebb lehet felismerni.

 

Mák töltelék 1 rúdhoz:
30 dkg mák (darált)
15-20 dkg cukor
10 g rumaroma
1 g citromhéj
2 g narancshéj
150 ml tej
10 g vaníliás cukor
50 g mazsola

 


Főzött mákkrém:
Az összetevőket egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad.
Szoba hőmérsékletűre kihűtve használjuk fel.

 

1. Bejgli Schar Mix B új csomagolású – új összetételű lisztkeverékhez 1 rúd:

 

330 g Schar mix B
50 g cukor
50 g vaj
4 g porélesztő
1 db L-es méretű tojás + 1 tojássárga a kenéshez
160 ml tej
csipet só
50 g rizsliszt a szóráshoz

 

A tészta elkészítése:
A száraz összetevőket elkeverjük ( liszt, cukor, élesztő ), majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk. A tésztát 3 – 4 mm vastagságúra nyújtjuk, töltjük, feltekerjük. Tetejét villával megszurkáljuk és tojássárgájával lekenjük. 50 fokos alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 35 percig kelesztjük, majd a tésztát a sütőben hagyva feltekerjük a hőfokot 160 fokra alsó-felső sütési módra és 30 perc alatt készre sütjük.
A lenti videón látható a gyakorlatban is a bejgli készítése.

 

2. Bejgli Schar Mix B régebbi csomagolású lisztkeverékhez 1 rúd:

 


330 dkg Schar Mix-B
50 g cukor
50 g vaj
6 g porélesztő
1 db tojás + 1 tojássárga a kenéshez
200 ml tej
1 csipet só
50 g rizsliszt a szóráshoz

A tészta elkészítése:
A száraz összetevőket elkeverjük , majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk. A tésztát 3 – 4 mm vastagságúra nyújtjuk, töltjük, feltekerjük. Tetejét villával megszurkáljuk és tojássárgájával lekenjük. 40-50 fokos sütőben 1 óra hosszát kelesztjük, majd 160 fokon, lehetőleg légkeveréssel, 30-35 perc alatt készre sütjük.
A lenti videón látható a gyakorlatban is a bejgli készítése.

 

A videón ugyan a diós bejgli szerepel, de a töltelék betöltésének és a tészta feltekerésének technikája megegyezik 🙂

Gluténmentes bejgli

Gluténmentes diós bejgli- fahéjas-dió és főzött rumos-dió töltelékkelA recept pontos leírása egy külön posztban érhető el az oldalamon.

Közzétette: Átol Tibor – Gluténmentes Séf – 2016. december 4., vasárnap