CSOKIS BEJGLI GLUTÉNMENTESEN

CSOKIS BEJGLI GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Megosztás

Csokis bejgli gluténmentesen


Sosem gondoltam volna, hogy valaha egy csokoládés gluténmentes bejgli helyet kap a receptjeim között! De pár napja beszélgettem egy nagymamával, akinek az unokája a glutén mellett olajos magvakat és gesztenyét sem ehet, viszont mégis csak szeretett volna neki Karácsonyra egy finom bejglit sütni. Innen jött az ötlet, hogy a csokoládéval és a kókusszal egy olyan „gyerekbarát tölteléket” készítsek, ami a bejgli töltelékének a jellemzőit teljes mértékben hordozza, amellett, hogy egy merőben más íz, mint a megszokott és még nagyon finom is.

gluténmentes csokis bejgli


Csokis-kókuszos töltelék 1 rúd bejglihez:

450 ml kókusztej ( Lidl-ös konzervdobozos )
80-100 g cukor
20 g keményítő
50 g kókuszliszt
10 g kakaópor
75 g 70%-os étcsokoládé

Először a tölteléket készítsük el, mivel teljesen ki kell hűlnie, mielőtt felhasználjuk.

A keményítőt, a cukrot, a kakaóport és a kókuszlisztet egy lábasban összekeverjük. Hozzáadjuk a kókusztejet és habverővel csomómentesre keverjük. Majd továbbra is kevergetve pudingsűrűségűre főzzük. Ez nagyjából 1 perc a forrástól számítva. Félre húzzuk, beleforgatjuk az apró darabokra tördelt csokoládét és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad.
Kihűtjük és két folpack között 20 x 33 cm méretűre nyújtjuk.

Bejglitészta hozzávalói 1 rúd:

330 g Schar mix B
50 g cukor
50 g olvasztott, de nem meleg vaj / növényi margarin
4 g porélesztő
1 db L-es méretű tojás + 1 tojássárga a kenéshez
( hideg legyen, csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből !! )
160 ml tej / növényi tej
( hideg legyen, csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből!! )
csipet só
50 g rizsliszt a szóráshoz

TOJÁSMENTES tésztához:

A tojást egyszerűen hagyjuk ki és 50 gramm folyadékkal pótoljuk. Ez lehet víz, tej vagy növényi tej is.
Lekvárt egy kevés vízzel keverjünk ki és tojás helyett ezzel kenjük le a feltekert tésztát.

A tészta elkészítése:

A száraz összetevőket elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk. A tésztát 25 x 36 cm méretűre nyújtjuk és a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta.
A kinyújtott tölteléket a tésztára helyezzük, a felső fóliát eltávolítjuk, majd az alsó segítségével ráfordítjuk a tésztára.


A két rövidebb végén behajtjuk a tészta szélét, majd a hosszabbik oldalával feltekerjük. Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni!



Tetejét villával megszurkáljuk. Jó 2/3-ig érdemes beszúrni. Ez azért fontos, hogy a sütés során keletkező gőz távozhasson és ne feszítse szét a tésztát.

Tojássárgájával lekenjük.

Az 50 fokos alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 30 percig kelesztjük, majd a tésztát a sütőben hagyva feltekerjük a hőfokot 160 fokra, alsó-felső sütési módozaton 30 perc alatt készre sütjük.

SÉF TIPP:

Ha a lenti videóban látható módon 2 folpack között méretre nyújtjuk a tölteléket és így helyezzük a tésztára, majd tekerjük fel, elkerülhetjük az egyik leggyakoribb hibát. Miszerint ahogy kanállal “tapicskoljuk”, alatta a tésztát elvékonyítjuk, így kelesztéskor kirepedhet.