KÖRTÉS MADULATORTA ( ALMONDINE ) GLUTÉNMENTESEN
Körtés mandulatorta ( Almondine ) gluténmentesen
Ritka az olyan desszert, amit ilyen egyszerű elkészíteni és ennyire finom. Ez a körtés mandulatorta elég gyorsan az egyik kedvencünk lett. Eredendően gluténmentes, hisz finomra őrölt mandulát használunk. A körte helyett alma vagy ananász is kerülhet a süti tetejére. Azonban, ha friss gyümölcsöt használunk, akkor előtte mindenképpen készítsünk belőle kompótot, a lenti leírás szerint.
Hozzávalók 23 cm-es tortakarikához:
3 db friss, kicsi vagy maximum közepes méretű, keményebb húsú körte vagy 600 g körte befőtt
150 g vaj / növényi margarin vagy 120 g zsír
100 g cukor
150 g finomra őrölt mandula
20 g keményítő
5 g vanília kivonat vagy 10 g vaníliás cukor
2 db L-es méretű tojás
10-20 g szeletelt mandula
porcukor a tálaláshoz
vaj a tortaforma kikenéséhez
Befőtt esetén: A körtét csepegtessük le.
Ha friss körtével dolgozunk: hámozzuk meg, vágjuk félbe, a magházat távolítsuk el. 6 dl vízben 100 g cukorral, fél vanília rúddal vagy 5 g vaníliás cukorral főzzük fedő alatt 15 percig. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd rácsra téve csepegtessük le és így használjuk fel.
A sütőt analóg sütőhőmérővel mérve 140 fok alsó-felső sütési módozaton melegítsük elő.
SÉF TIPP:
Az elektromos sütők is szinte kivétel nélkül „csalnak”, nem azon a hőfokon sütnek, mint, amit a hőfokszabályzó gombbal beállítunk. Akár 20-30-40 fok eltérés is lehet. Azonban a sütendő termék mellé vagy azzal egy magasságba az oldalrácsra akasztott analóg sütőhőmérő használatával ez kiküszöbölhető és mindig tudni fogjuk a valós sütési hőfokot, így azt korrigálni is tudjuk, ha szükséges.
Egy tálban a puha vajat a cukorral gépi mixer segítségével keverjük ki. Adjuk hozzá az őrölt mandulával elkevert keményítőt, a vanília aromát, a tojásokat és alaposan dolgozzuk össze.
A kivajazott tortaformába öntjük a tésztát és egyenletesen eloszlatjuk.
A teljes sütési idő 25 +35 perc.
Tegyük a tésztát az előmelegített sütőbe és süssük 25 percig. Majd vegyük ki és a felezett körtéket gyorsan rendezzük körbe rajta. Ügyeljünk, hogy NE nyomjuk bele a tésztába.
Tegyük vissza a sütőbe és 35 perc alatt süssük készre úgy, hogy félidőben a szeletelt mandulával megszórjuk.
Hagyjuk hűlni a tortát, mielőtt kivennénk a sütőformából.
Ha teljesen kihűlt helyezzük süteményestálra és porcukorral megszórva tálaljuk.