KÖRTÉS MADULATORTA ( ALMONDINE ) GLUTÉNMENTESEN

KÖRTÉS MADULATORTA ( ALMONDINE ) GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Körtés mandulatorta ( Almondine ) gluténmentesen

Ritka az olyan desszert, amit ilyen egyszerű elkészíteni és ennyire finom. Ez a körtés mandulatorta elég gyorsan az egyik kedvencünk lett. Eredendően gluténmentes, hisz finomra őrölt mandulát használunk. A körte helyett alma vagy ananász is kerülhet a süti tetejére. Azonban, ha friss gyümölcsöt használunk, akkor előtte mindenképpen készítsünk belőle kompótot, a lenti leírás szerint.



Körtés mandulatorta ( Almondine )

Hozzávalók 23 cm-es tortakarikához:

3 db friss, kicsi vagy maximum közepes méretű, keményebb húsú körte vagy 600 g körte befőtt
150 g vaj / növényi margarin vagy 120 g zsír
100 g cukor
150 g finomra őrölt mandula
20 g keményítő
5 g vanília kivonat vagy 10 g vaníliás cukor
2 db L-es méretű tojás

10-20 g szeletelt mandula

porcukor a tálaláshoz

vaj a tortaforma kikenéséhez


Befőtt esetén: A körtét csepegtessük le.

Ha friss körtével dolgozunk: hámozzuk meg, vágjuk félbe, a magházat távolítsuk el. 6 dl vízben 100 g cukorral, fél vanília rúddal vagy 5 g vaníliás cukorral főzzük fedő alatt 15 percig. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd rácsra téve csepegtessük le és így használjuk fel.






A sütőt analóg sütőhőmérővel mérve 140 fok alsó-felső sütési módozaton melegítsük elő.

SÉF TIPP:

Az elektromos sütők is szinte kivétel nélkül „csalnak”, nem azon a hőfokon sütnek, mint, amit a hőfokszabályzó gombbal beállítunk. Akár 20-30-40 fok eltérés is lehet. Azonban a sütendő termék mellé vagy azzal egy magasságba az oldalrácsra akasztott analóg sütőhőmérő használatával ez kiküszöbölhető és mindig tudni fogjuk a valós sütési hőfokot, így azt korrigálni is tudjuk, ha szükséges.


Egy tálban a puha vajat a cukorral gépi mixer segítségével keverjük ki. Adjuk hozzá az őrölt mandulával elkevert keményítőt, a vanília aromát, a tojásokat és alaposan dolgozzuk össze.

A kivajazott tortaformába öntjük a tésztát és egyenletesen eloszlatjuk.



A teljes sütési idő 25 +35 perc.
Tegyük a tésztát az előmelegített sütőbe és süssük 25 percig. Majd vegyük ki és a felezett körtéket gyorsan rendezzük körbe rajta. Ügyeljünk, hogy NE nyomjuk bele a tésztába.




Tegyük vissza a sütőbe és 35 perc alatt süssük készre úgy, hogy félidőben a szeletelt mandulával megszórjuk.



Hagyjuk hűlni a tortát, mielőtt kivennénk a sütőformából.

Ha teljesen kihűlt helyezzük süteményestálra és porcukorral megszórva tálaljuk.