MÁKOS HÓKIFLI GLUTÉNMENTESEN MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL
Mákos hókifli gluténmentesen Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverékből
A feleségem gyerekkori kedvence, amit a vidéken élő nagymamája gyakran sütött. Más lisztkeverékekből már sokszor készítettük gluténmentesen, de most úgy gondoltuk kipróbáljuk a rizs- és kukoricamentes, lassú felszívódású cirok lisztkeverékből is. Hibátlan lett.
A tészta hozzávalói:
egy adagból 20 db kifli lett
300 g Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverék
200 g vaj
100 g cukor
2 db L-es méretű tojás + 1 db a kenéshez
cirok finomliszt a szóráshoz
Máktöltelék:
100 g mák megdarálva
40 g cukor
50 g vaníliás cukor
10 g apróra vágott kandírozott narancshéj vagy 1 g friss reszelt narancshéj
7 ml rumaroma
50 ml tej
Szóráshoz:
100 g porcukor
20 g vaníliás cukor
A máktöltelék elkészítése:
A mák kivételével a töltelék hozzávalóit egy lábasban takarék lángon addig melegítjük kevergetve, amíg a cukor felolvad. Ezután levesszük a tűzről, belekeverjük a mákot és félre tesszük, hogy szoba hőmérsékletűre hűljön.
A tészta elkészítése:
Külön-külön kimérjük a tészta hozzávalóit, majd egy nagyobb méretű tálban egyneművé gyúrjuk.
Hűtőben minimum 1 óra hosszát pihentetjük folpackba csomagolva. Az idő lejárta után cirok finomliszttel vastagon megszórt deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Ha szükséges a felületét is szórjuk meg liszttel, hogy a nyújtófa ne ragadjon hozzá.
SÉF TIPP:
A tészta és benne a vaj ahogy melegszik, úgy lesz nehezebben kezelhető. Ilyenkor gyúrjuk össze újból és tegyük vissza a hűtőbe, amíg a vaj visszaszilárdul a tésztában, majd folytassuk a munkát.
Nagy méretű ( 8-9 cm átmérőjű ) pogácsaszaggatóval vagy egy bögre segítségével köröket szúrunk ki a tésztából. Fél teáskanálnyi máktölteléket teszünk rá, majd feltekerjük és kiflinek formázzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük őket és tojással lekenjük a tetejét.
160 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési módozaton 15 perc alatt készre sütjük a kifliket.
A tésztán lévő repedéseket, ha akarjuk nagyon óvatosan összenyomhatjuk, bár ahogy hűl, úgy távozik a gőz és zárul a tészta.
Ahogy kivettük a sütőből, még melegen megszórjuk a porcukor – vaníliás cukor keverékével és hagyjuk a tepsin kihűlni.