BABKA GLUTÉNMENTESEN LISZTMIX KALÁCS LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: babka, gluténmentes, gluténmentes recept, gluténmentesrecept, lisztmix
Babka gluténmentesen Lisztmix kalács lisztkeverékből
a sütőforma mérete: 11 x 24 cm
Hozzávalók:
300 g Lisztmix kalács lisztkeverék
60 g cukor
5 g porélesztő
220 g folyadék ( ebből 110 g víz és 110 g tej )
30 g lágy, kenhető állagú vaj
1 db L-es méretű tojás
30 g vaj a sütőformát kikenni
10 g vaj a tésztát lekenni
Töltelék hozzávalói:
15 g kakaópor
65 g 70%-os étcsokoládé
60 g lágy, kenhető állagú vaj
40 g cukor
50 g durvára darált dió
Cukorszirup:
40 g víz
65 g cukor
Készítsük el a tölteléket:
A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd a dió kivételével keverjük el az összes többi hozzávalóval.
A tészta:
A hozzávalókat mérjük ki egy keverőtálba, majd alaposan, dagasszuk-keverjük ki gép segítségével.
Rizsliszttel meghintett deszkára fordítsuk ki. Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35-40 percig pihentessük.
Ezt követően kevés liszttel szórjuk meg a tészta felszínét, pár mozdulattal formáljunk gombócot belőle. Tegyük át az olajjal alaposan megkent sütőpapírra, nyújtsuk 35 x 25 cm-es formára.
Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk meg rizsliszttel.
Spakli segítségével oszlassuk el a csokis-kakaós tölteléket a tésztán, majd szórjuk meg a durvára darált dióval.
A hosszabbik oldaltól kezdve minél szorosabban tekerjük fel a tésztát. Két kézzel enyhén nyomkodjuk, igazítsuk formás, vastag hengerré.
Az összezárt oldala legyen alul. Éles késsel középen, hosszában kettévágjuk a tésztát, fordítsuk úgy, hogy a csokoládés rétegek jól láthatóak legyenek.
A két szálat középen keresztbe tesszük, X-t formázva, majd először az alsó, utána a felső részét összetekerjük, ügyelve, hogy a vágott oldala mindig felfelé nézzen.
A végéből éppen csak annyit, hogy a tekerést egyben tartsa, óvatosan hajtsuk alá. A végétől kezdve, két kézzel a teljes tekercs alá nyúlva a vajjal kikent sütőformába helyezzük. Ecset segítségével az olvasztott vajjal lekenjük a tészta felületét.
Nedves konyharuhával letakarva, huzatmentes helyen 30 percig kelesztjük.
190 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegítjük a sütőt. A kelesztési idő lejárta után 35-40 perc alatt készre sütjük a Babkát.
Ételhőmérőt, ha beszúrjuk a közepébe és 93-95 fokot mutat, késznek tekinthető.
SÉF TIPP:
Sütőhőmérőt, ha gázsütőnk van, akkor kötelező beszerezni és használni is a kelesztéshez és a sütésekhez, de elektromos sütő esetén is hasznos, mert szinte mindegyik csal 20-30 fokot, de akár többet is. Minden gluténmentes lisztkeverék érzékeny a sütési hőfokokra, így, ha azt nem tudjuk pontosan beállítani, a legprecízebb recept esetén is kétséges lesz az végeredmény.
Amíg sül, készítsük el a cukorszirupot. A vizet és a cukrot forraljuk addig, amíg a cukor tökéletesen fel nem olvad a vízben.
Miután kivettük a sütőből, még forrón átkenjük a felületét a cukorsziruppal. A teljes mennyiséget használjuk fel.
A kalácsot a sütőformában hagyjuk langyosra hűlni, csak ezt követően fordítsuk ki abból.