AMARETTI KEKSZ, AZ OLASZ MANDULA LIKŐRÖS MACARON
Tags: amaretti, gluténmentes, gluténmentes keksz, gluténmentes recept, keksz, mandulás makaron, olasz habcsók
Amaretti keksz, az olasz mandula likőrös macaron
28-30 db
Az Amaretti egy olasz aprósütemény, ami lényegében egy mandula likőrös macaron. Magában is nagyon finom, de Olaszországban a kávé mellé is ezt kínálják.
Eredendően gluténmentes, mivel csak mandulalisztet tartalmaz. Ha van maradék tojásfehérjénk, annak felhasználásának a legfinomabb módja, ha ezt a kekszet sütjük meg belőle.
Az elkészítése nem egy ördöngös feladat és gyorsan meg is van. Ez is az a típusú desszert, ami amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy.
Hozzávalók:
3 db tojásfehérje ( 120-130 gramm )
280 gramm őrölt mandula vagy mandulaliszt
280 gramm porcukor
2 gramm vaníliakivonat
30 ml Amaretto likőr vagy mandula likőr
A sütőt 170 fok alsó-felső sütési módozatra állítva melegítsük elő.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Spatulával, a habot nem összetörve keverjük hozzá a mandulát, a porcukrot, a vanília kivonatot és a mandula likőrt. A massza formázható sűrűségű lesz.
Vizes kézzel diónyi méretű ( 25 gramm ) gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Hagyjunk közte legalább 5 cm helyet, mert nőni fognak.
Az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süssük készre. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tárolás:
Zárható fém dobozban vagy üvegben több napig is eláll.