KÓKUSZOS-ANANÁSZ TORTA GLUTÉN-, TEJ-, TOJÁS- ÉS LISZTMENTESEN
Tags: gluténmentes, gluténmentes torta, gluténmentesrecept, kókusz torta, lisztmentes, mindenmentes, sütésmentes, tejmentes, tojásmentes, torta
Kókuszos – Ananász torta
glutén-, tej-, tojás- és lisztmentesen
22 cm-es tortakarikához
Ki hallott már olyan tortáról, amit nem sütni, hanem főzni kell??!! Na ez, pont olyan!
Egy virtuális utazásra️ visz. Napsütéses, homokos tengerpart és egy kis Pina Colada koktél ( ejtsd pinya kolada ). A süti elkészítéséhez a koktél 3 fő alkotóelemét használtam: kókusztej, ananász és rum(aroma).
A torta nem csak gluténmentes, de tejet-, lisztet- és tojást sem tartalmaz, sőt a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá!
A tortaalap hozzávalói:
450 ml kókusztej
100 g cukor
60 g keményítő
200 g kókuszreszelék
1 g citromhéj
1 g narancshéj
A tortaalap elkészítése:
Összefőzzük a kókusztejet a cukorral és a keményítővel. Ha besűrűsödött ( pudingnál sűrűbb, ragacsos-nyúlós massza lesz ), beleöntjük a kókuszreszeléket, a citrom- és a narancs héját, majd alaposan elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről és még melegen a tortakarikába nyomkodjuk és hagyjuk kihűlni.
A krém hozzávalói:
1 kg friss ananász
450 ml konzerv kókusztej
100 + 100 g cukor
1 citrom leve
30 g zselatin
10 g rumaroma vagy 1/2 dl fehér rum
A krém elkészítése:
A kókusztejet habszifonban 2 db patronnal felfújjuk.( Ha nincs habszifonunk, akkor 500 ml habbá vert növényi tejszínnel helyettesíthetjük. Opcionálisan kókusz aromával ízesíthetjük. )
Az ananászt megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk és 1/2 liter vízben 100 g cukorral negyed órát főzzük fedő alatt. Ha kihűlt, leszűrjük, a levét félretesszük, majd a gyümölcsöt 100 g cukorral, a citromlével pépesre turmixoljuk.
Az ananász főzőlevéből 200 ml-t a zselatinhoz keverünk és forráspontig melegítjük, majd félre húzzuk.
Az ananászpépet egy tálba tesszük. A habszifonból a kókusztejhabot kifújjuk a gyümölcspépre, hozzáadjuk a 10 g rumaromát, majd a zselatint és anélkül, hogy a habot összetörnénk átkeverjük, majd a tortaalapra simítjuk.
2-3 órahosszára a hűtőbe tesszük dermedni.
Díszítés hozzávalói:
200 ml növényi habalap ( Schlagfix )
koktél cseresznye
Díszítéshez a golyók elkészítése:
A fehér kókuszgolyókhoz 1/2 adagot készítettem a tortaalaphoz használt kókusztésztából, amit pluszban még 5 ml rumaromával is ízesítettem. A koktél cseresznyét beburkoltam vékonyan a tésztával és golyót formáztam belőle.
A tortát a félbe vágott kókuszgolyókkal és a Schlagfixből vert habrózsákkal díszítettem.