ÉDES-SAVANYÚ-CSÍPŐS-SZEZÁMMAGOS CSIRKE ZÖLDSÉGES, PIRÍTOTT TÉSZTÁVAL GLUTÉNMENTESEN
Tags: édes-savanyú, gluténmentes, gluténmentes recept, kínai, kínai csirkemell, szezámmagos, tojásmentes, zöldséges
Édes-savanyú-csípős-szezámmagos csirke zöldséges, pirított tésztával gluténmentesen
Gyakran készül nálunk, mert a családban mindenkinek kedvence az édes-savanyú-csípős, zöldséges, kínai csirke. Gluténmentes tésztával, sőt glutén- és tojásmentes panírral is tökéletesek a csirkemell falatkák. Bár a tészta mennyisége a zöldségekkel soknak tűnik, de annyira kapós, ha hús már nincs hozzá, akkor sem kell aggódni, hogy a nyakunkon maradna.
Talán lesznek, akik hiányolják a receptből a gluténmentes szójaszószt, nekem nem a kedvencen, így nem használom.
A csirke rizslisztes-tojásos bundázásának hozzávalói:
800 g csirkemell
100 g rizsliszt
5 g só
2 tojás
70 g rizsliszt
1 g só
50 g kukoricakeményítő
6 g (fél zacskó) sütőpor
50 g tej vagy víz
4 dl olaj a sütéshez
A csirke tojásmentes bundázásának hozzávalói:
800 g csirkemell
5 g só
80 g kenyérhez vagy süteményhez való lisztkeverék
1 g só
170 g víz
4 dl olaj a sütéshez
Az édes-savanyú-csípős szósz hozzávalói:
0.5 l víz
25 g keményítő
100 g cukor
5 g só
30 ml 10%-os ecet
5 g őrölt chili
30 g szezámmag
A zöldséges pirított tészta hozzávalói:
400 g gluténmentes tészta
50 g olaj
30 g cukor
300 g vöröshagyma
200 g sárgarépa
300 g káposzta
200 g kukorica
200 g fehérrépa
tehetünk még bele cukkinit, karalábét vagy blansírozott zöldbabot, brokkolit is
A zöldséges tészta elkészítése:
Nagy, tapadásmentes serpenyőben vagy wokban az olajon a cukrot megolvasztjuk, rátesszük az 1×1 cm-es kockára vágott vöröshagymát és nagy lángon pirítjuk 1 percig.
Majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt, csíkozott zöldségeket. További 3 percig pirítjuk nagy lángon, folyamatosan kevergetve. A zöldségeket külön NE sózzuk, mert levet engednek.
A tésztát egy tepsiben szétterítjük és 180 fokos sütőben, szárazon, 5 percenként rázogatva, keverve világos barnára pirítjuk.
2 liter vízben, 20 g sóval puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük és lemosás nélkül rögtön a zöldségekhez keverjük.
Az édes-savanyú-csípős szósz elkészítése:
Ha valaki nem szereti a csípőset, a chilit nyugodtan hagyja ki, nélküle is nagyon finom lesz a szósz!
A keményítőt 0.5 dl vízzel csomómentesre keverjük.
A szezámmag kivételével az összes többi hozzávalót egy lábasban forrástól számítva 1 percig főzzük, majd a tűzről levéve habverővel gyorsan keverve hozzáadjuk a keményítőt.
A tűzre visszatéve folyamatosan kevergetve a forrástól számítva kb. fél percig főzzük, így besűrűsödik.
A szezámmagot egy kis lábasban szárazon, kevergetve aranysárgára pirítjuk.
A csirke elkészítése tojásmentes bundával:
A csirkemellet 2×2 cm-es falatnyi kockákra vágjuk, majd megsózzuk. ( 5 g )
A tojásmentes panír elkészítése: A 80 g lisztet, az 1 g sót és a 170 g vizet egynemű masszává keverjük és 10 percig állni hagyjuk.
A húst ebben a masszában megforgatjuk és bő olajban 4-5 perc alatt megsütjük.
A csirke elkészítése rizslisztes bundával:
A csirkemellet 2×2 cm-es falatnyi kockákra vágjuk, megsózzuk ( 5 g ), majd a lisztben megforgatjuk.
A panír elkészítése: az összes többi hozzávalót habverő segítségével csomómentesre keverjük. A húst ebben a masszában forgatjuk meg és bő olajban 4-5 perc alatt megsütjük.
Tálalás:
Tányérra szedjük a tésztát, rá helyezzük a húst, amit meglocsolunk az édes-savanyú-csípős szósszal, majd megszórjuk a szezámmaggal. VAGY Autentikusan kis tálkákba tálalhatjuk külön a húst és a zöldséges tésztát.