PÓRÉHAGYMA LEVES GLUTÉNMENTESEN

Póréhagyma leves gluténmentesen
Az egyik kedvenc francia-amerikai séfemtől láttam a receptet, amiben ezt a póréhagyma levest készítette el. Két dolog tetszett meg benne, az egyik a végtelen egyszerűsége, míg a másik, hogy alapból gluténmentes, hiszen burgonyapelyhet használt a sűrítéshez.
Tejmentesen is elkészíthetjük, ha a habtejszínt lecseréljük kókusztejszínre, de akkor én már tennék bele pár karika friss chilit is. Így már szinte egy teljesen új, kelet-ázsiai ízvilágú levest kapunk.
Hozzávalók:
2 liter hús- vagy zöldségalaplé
(Az alaplé eredetileg: sótlan hús/zöldség/csontleves. Én sertéslábból főztem sóval, borssal vöröshagymával és fokhagymával)
2 szál póréhagyma vékony csíkokra vágva
( pár szálat félre tehetünk a díszítéshez )
50 gr burgonyapehely
2.5 dl habtejszín
1 csokor petrezselyemzöld
1 g őrölt bors
só: kóstolás útján állapítsuk meg

A leves elkészítésének menete:
Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a vékony csíkokra vágott póréhagymát. Kb. 3 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Habverő segítségével hozzákeverjük a burgonyapelyhet és a habtejszínt. Sóval, borssal ízesítjük. Összeforraljuk, levesszük a tűzről és belekeverjük a finomra vágott petrezselymet.

Tálalás:
Sajtos krutonnal és pár vékony csíkra vágott póréhagymaszállal díszítve tálaljuk.
