SONKÁS KROKETT / SONKAROPOGÓS GLUTÉNMENTESEN

Sonkás krokett / Sonkaropogós gluténmentesen
18 db
A sonkaropogóst ( sonkás krokett ) kínálhatjuk előételként vagy salátával főételként, de vendégváró falatkaként is megállja a helyét egy hozzá passzoló mártogatóssal.
Főtt-füstölt sonkából az igazi, de bármilyen más főtt-füstölt húsból is elkészíthetjük: kacsamell, libacomb, marhaszegy, marhanyelv, de akármilyen felvágott vagy szalámi csücskök is belekerülhetnek ledarálva. 
A húsvéti sonkából,  ha van maradék, leeső kisebb darabok, tökéletes felhasználási módja  ez a ropogós. 

Hozzávalók:
50 g vaj / zsír / növényi zsiradék 
 50 g rizsliszt 
 250 ml tej / növényi tej
 2 tojássárgája
 250 g főtt, füstölt sonka finomra darálva
( vagy  főtt-füstölt: kacsamell, libacomb, marhaszegy, marhanyelv, füstölt kolbász csücsök, felvágott, szalámi csücsök )
 20 g burgonyapehely 
 50 g burgonyapehely a „panírozáshoz”
Elkészítése:
A vajjal, a rizsliszttel és a tejjel besamel mártást készítünk:
 A vajat felolvasztjuk. Takarék lángon kevergetve hozzáadjuk a  rizslisztet, majd továbbra is kevergetve felengedjük a tejjel. Forrástól számított fél percig főzzük. 
Hozzáadjuk a finomra darált sonkát, majd 5 percet hagyjuk pihenni. Ezután a 2 tojássárgáját és a 20 g burgonyapelyhet is hozzákeverjük, majd kihűtjük teljesen.
30 grammos krokett / henger alakúra formázzuk ( kb. 6 cm hosszú ). Nekem 18 db lett ebből a mennyiségből. 

A sonkakroketteket burgonyapehelyben megforgatjuk, majd bő zsiradékban kisütjük. ( aranybarna színűre ). 
Tejszínes torma mártással, majonézzel vagy egy jó paradicsomos-csilis szósszal is kínálhatjuk a ropogósunkat.   

