KAKAÓS CSIGA GLUTÉNMENTESEN

Kakaós csiga gluténmentesen
A recept növényi tejjel, növényi zsiradékkal és tojásmentesen is elkészíthető!
Ha a péksütik kapcsán azt mondom csiga, mindenki első sorban a kakaós csigára gondol. Nálam is elkészült gluténmentesen. Finom puha a tésztája, jó sok a töltelék benne. Tökéletes lesz a reggeli kakaó mellé.
Ha pontosan követjük a leírást, egy jól kezelhető-formázható tésztát kapunk, megsütve puha, több napig is fogyasztható. Úgy gondolom, hogy ez a gluténmentes, élesztős-kelt tészta recept megállja a helyét a búzalisztesekkel szemben is.

A tészta hozzávalói:
250 g Schar mix B
 50 g cukor
 3 g porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
 160 g folyadék, amiből 80 g víz és 80 g tej
 25 g vaj / növényi margarin
 1 db L-es méretű tojás
( ha nem fogyaszthatjuk 50 ml víz pluszban történő hozzáadásával helyettesíthetjük a tojást )
 rizsliszt a szóráshoz
olaj a zsírpapír lekenéséhez 
A kakaós töltelék hozzávalói:
50 gr nagyon lágy, kenhető állagú vaj vagy növényi margarin a tésztát lekenni
 25 g kakaópor
 40 g porcukor
 5 g vaníliás cukor
A csokis töltelék hozzávalói:
15 g kakaó por
65 g 70%-os étcsokoládé
60 g lágy, kenhető állagú vaj
40 g cukor
pluszban megszórhatjuk még: darált dióval vagy kandírozott naranccsal

A tészta elkészítése:
Az élesztőt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.
Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá.
5 perc dagasztás után rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk. 
Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.  
Nagyon kevés rizsliszttel szórjuk meg a felszínét,  pár mozdulattal gyúrjuk át és  formáljunk gombócot belőle.

  
Tegyük át az olajjal alaposan!! megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk ki  kb. 3 mm vastag téglalap formára. Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk  meg rizsliszttel.  

Ecset vagy cukrászspakli segítségével kenjük el egyenletesen a tészta felületén a vaj 90%-t. 

Szórjuk meg a kakaóval és a cukorral. A téglalap rövidebbik oldalától indulva próbáljuk minél szorosabban feltekerni. 

A tekercsből megfeszített cérnaszál segítségével kb. 2-3 cm-es darabokat vágunk és a tészta végét próbáljuk a tekercs alá hajtani. Így biztosan nem nyílnak ki sütés közben. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 

A megmaradt vajjal kenjük le a felületüket. Hagyjunk helyet  köztük, mert nőni fognak. Ha kell, igazgassuk meg a csigákat, hogy  formásak legyenek.  

Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 30 percig pihentetjük. Azért  szoba hőmérsékleten, mert így a kakaó alá kent vaj nem fog  kiolvadni, ezáltal még puhább-szaftosabb lesz a tészta. 
Majd 175 fok alsó-felső sütési módozaton 18-20 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő sütőfüggő nagyban!! Előfordulhat, hogy akár +10 perc sütési idő is kellhet.

A sütőből kivéve, még forrón, ecset segítségével kenjük át a felületét egy kevés tejjel, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Porcukorral szórva tálaljuk. 

