ALMÁS PITE TOJÁSMENTES HABCSÓKKAL ( glutén-, tej- és tojásmentes )
Tags: almás pite, nutrifree, nutrifree mix per dolci, pite, pite gluténmentes, pite tejmentes, pite tojásmentes
Almás pite tojásmentes habcsókkal
( glutén-, tej- és tojásmentes )
A tészta hozzávalói:
300 g Nutrifree mix per Dolci
150 g zsiradék ( tejmentes margarin, kókuszzsír, zsír )
9 g sütőpor
30 g cukor
150 g növényi tej
rizsliszt a szóráshoz
A töltelék hozzávalói:
1 kg alma
2 g fahéj
1 g reszelt citromhéj
1 g reszelt narancshéj
10 g vaníliás cukor
50 + 20 g kézzel apróra morzsolt Corn Flakes
( én a Nestlé mézes-mogyorós kukoricapelyhét használtam )
A hab hozzávalói:
190 g ( 1 doboz ) csicseriborsó leve
360 g kristálycukor
50 g étkezési keményítő
A tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk egynemű állagúra. Folpackba csomagolva minimum 1/2 órára tegyük a hűtőbe, hogy a zsiradék visszadermedjen.
Az idő lejárta után rizsliszttel alaposan megszórt szilikonos sütőpapíron kezdjük el a piteformánk méretére nyújtani úgy, hogy annak az oldalára is jusson majd a tésztából. Óvatosan csúsztassuk át a papírról a sütőformánkba. Egyre ügyeljünk, hogy nagyjából mindenhol egyforma vastagságú legyen a tészta.
Villával szurkáljuk meg!!
180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési módozaton 10 perc alatt elősütjük a tésztát.
SÉF TIPP 1:
Ha kókuszzsírt használunk, NE olvasszuk fel, reszeljük inkább a lisztbe, úgy hogy minél kisebb méretű legyen, így könnyebb lesz a homogén állag elérése.
SÉF TIPP 2:
Ha nehezen boldogulunk a tészta nyújtásával, tegyük egyből a sütőformába és ott a kezünkkel vagy egy spatula segítségével nyomkodjuk szét lehetőleg egyenletes vastagságban a megfelelő méretűre.
SÉF TIPP 3:
Ha van olyan sütőformánk a pitéhez, aminek az alja kivehető, használjuk azt. Könnyebb lesz a sütit tálalni és felvágni is.
Amíg elősütjük és kihűtjük a tésztát, készítsük el a tölteléket:
Az almákat hámozzuk meg és uborkagyaluval szeleteljük vékonyra. Keverjük hozzá a fahéjat, a vaníliás cukrot, a citrom- és a narancs reszelt héját valamint az 50 g összemorzsolt reggelizőpelyhet.
Ha az almát más módon reszeljük le, több levet enged(het)!!!, így több „lékötő” reggelizőpehelyre lehet szükség.
Az elősütött és kihűlt pitetésztára szórjuk rá a 20 g apróra tört reggelizőpelyhet, majd az almatölteléket oszlassuk el rajta egyenletesen. Újabb 10 percig süssük 180 fok alsó-felső sütési módozaton.
A hab elkészítése:
A csicseri levét a cukorral habverő segítségével verjük fel kemény habbá. Majd óvatosan keverjük bele a keményítőt.
Az almás pite tetejére simítjuk a habot, majd szilikon spakli segítségével paskolgatjuk, így alakítva ki a kis habcsúcsokat. 180 fokos sütőbe, akár felső sütési mód vagy grill fokozaton addig hagyjuk bent a sütit, amíg a hab enyhe színt nem kap.
Miután teljesen kihűlt, csak akkor vágjuk fel. Reszelős fogú ( kenyérvágó ) késsel, óvatosan vágva tudjuk szeletelni.