SVÉD HÚSGOLYÓK
Tags: áfonya szósz, gluténmentes, IKEA, ribizli szósz, svéd húsgolyó, svéd húsgombóc
Svéd húsgolyók ribizli vagy áfonya szósszal
5 adag
A receptben a húsgolyó abszolút tojásmentes, a mártás és a burgonyapüré tejmentesen is elkészíthető.
Még a diéta előtti időszakban ettünk párszor az Ikeában „Svéd húsgolyókat”. Mivel a család minden tagjának nagyon ízlett, így aztán nem is volt kérdés, hogy kidolgozzam-e a gm verzióját.
Abszolút nem bonyolult recept és nagyon passzol a húsgolyóhoz a saját mártása, a gyümölcsös, fanyarkás szósz és a burgonyapüré.
A gombócok hozzávalói:
800 g apróra darált sertés lapocka vagy marhanyak esetleg pulykacomb
80-100 g finomra vágott vöröshagyma
16 g só
2 dl víz
2 dl tejszín
20 g rizsliszt
3 gr ( csapott teáskanál ) mustár
50 gr vaj
A darált húst a sóval elkeverjük, majd 2 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve belegyúrjuk a finomra vágott hagymát, majd 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk vizes kézzel. Én folpackkal letakartam a pultot és odasorakoztattam őket.
Tapadásmentes serpenyőben a vajban elősütjük, félidőben megforgatva ( kb. 2 perc) akár több részletben is lehet, ha egyszerre nem fér bele. Majd egy tányérra kiszedjük.
A húsgolyók visszamaradt zsírjában a rizslisztet elkeverjük, a tűzre vissza helyezve a serpenyőt hozzáöntjük a vizet, a tejszínt és a mustárt. Csomómentesre keverjük és kiforraljuk. A gombócokat beletesszük és fedő alatt takarék lángon rázogatva, kevergetve 5 percig pároljuk.
SÉF TIPP 1: ha a hús sütése után szinte semennyi zsiradék sem maradt vissza, akkor egy kevés vajat vagy más zsiradékot ( 15-20 g ) tehetünk a serpenyőbe.
Ribizli / Áfonya szósz hozzávalói
200 g ribizli / áfonya, friss vagy mirelit
200 ml víz
50 g cukor
1g só
10 g keményítő (étkezési)
1/2 citromleve
A gyümölcs szósz elkészítése:
A mirelit ribizlit / áfonyát egy tálban kiolvasztjuk, a levével együtt használjuk fel, a frisset folyó vízzel lemossuk, a száráról leszedjük.
A vizet lábasban a sóval, a cukorral, a keményítővel mártás sűrűségűvé főzzük, ez kb.1 perc a forrástól számítva. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, levesszük a tűzről és belekeverjük a citromlevét. A gyümölcsöt csak összeforgatjuk a mártással nem kell tovább főzni.
Köretnek burgonya pürét tálalunk hozzá.