GLUTÉNMENTES DIÓS-FAHÉJAS CSIGA NUTRIFREE LISZTKEVERÉKKEL
Tags: csiga, diós, fahéjas, gluténmentes, gluténmentes recept, kelt tészta, nutrifree mix per pane, tekercs
Gluténmentes Diós-Fahéjas csiga Nutrifree lisztkeverékkel
A recept növényi tejjel és zsiradékkal is elkészíthető!
Ha, nem csak a gluténmentes, de egyáltalán a péksütik kapcsán azt mondom csiga, mindenki első sorban a kakaós csigára gondol. Pedig érdemes lenne megkóstolni ezzel a fahéjas-diós töltelékkel is, mert nagyon finom.
A cukor mennyiségének a csökkentésével a tésztát tölthetjük akár sajttal, sonkával is.
Ha pontosan követjük a leírást, egy jól kezelhető-formázható tésztát kapunk, megsütve puha, több napig is fogyasztható. Úgy gondolom, hogy ez a gluténmentes, élesztős-kelt tészta recept megállja a helyét a búzalisztesekkel szemben is.
A tészta hozzávalói:
250 gr Nutrifree mix per pane
50 gr cukor
3 gr porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
150 g folyadék, amiből 75 g víz és 75 g tej
25 gr vaj
1 db L-es méretű tojás
( ha nem fogyaszthatunk tojást, hagyjuk ki és 45 g folyadékot adjunk pluszban a tésztához )
rizsliszt a szóráshoz
A diós-fahéjas töltelék hozzávalói:
50 gr nagyon lágy, kenhető állagú vaj
50 gr darált dió
40 gr porcukor
5 gr őrölt fahéj
Ha kakaós csigát sütnénk, a töltelék hozzávalói:
50 gr nagyon lágy, kenhető állagú vaj
25 g kakaópor
40 gr porcukor
5 g vaníliás cukor
A tészta elkészítése:
Az élesztőt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.
Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá.
5 perc dagasztás után rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk.
Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.
Nagyon kevés liszttel szórjuk meg a felszínét, formáljunk gombócot belőle,
tegyük át az olajjal alaposan megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastag téglalap formára. Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk meg rizsliszttel.
Ecset vagy cukrászspakli segítségével kenjük el egyenletesen a tészta felületén a vajat.
Szórjuk meg a dióval, a cukorral, majd a fahéjjal. A hosszabbik oldalától indulva próbáljuk minél szorosabban feltekerni.
SÉF TIPP: Én a hosszabbik oldal közepén félbe vágtam a tésztát, így ugyan két tekercsem lett, de könnyebb volt vele dolgozni.
A tekercsből megfeszített cérnaszál segítségével kb. 2-3 cm-es darabokat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Hagyjunk helyet köztük, mert nőni fognak. Ha kell, igazgassuk meg a csigákat, hogy formásak legyenek.
Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 25-30 percig pihentetjük. Azért szoba hőmérsékleten, mert így a fahéjas dió alá kent vaj nem fog kiolvadni, ezáltal még puhább-szaftosabb lesz a tészta.
Majd 170 fok alsó-felső sütési módozaton 18-20 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még forrón ecset segítségével kenjük át a felületét egy kevés tejjel, majd így hagyjuk kihűlni.
Porcukorral szórva tálaljuk.
Ha más ízesítésű csigát szeretnénk készíteni, a fahéj-dió párost helyettesíthetjük, például kakaóval.