HEKK PAPRIKÁS RIZSLISZTBEN SÜTVE
Hekk paprikás rizslisztben sütve
( 4-5 adag )
Hozzávalók:
1 kg fagyasztott hekk
100 g rizsliszt
20 g őrölt fűszerpaprika
15 g só
1 l étolaj a sütéshez
A hekk az egyik legkedveltebb nyári halétel a vízparton. Ám sokan nem tudják, hogy nem édesvízi, balatoni halról beszélünk, hanem Argentínában halásszák a tengerben. Így hozzánk már csak fagyasztott állapotában érkezik.
A hekk előkészítése:
A halat előző nap kivesszük a fagyasztóból és a hűtőbe tesszük, hogy tökéletesen kiolvadhasson.
A hekket leöblítjük, majd, ha van eltávolítjuk a pikkelyeket. Kb. 5 centinként beirdaljuk mind a két oldalát ( a húst a gerincig bevágjuk ), sózzuk.
A rizslisztet összekeverjük a fűszerpaprikával, majd ebben forgatjuk meg a halat.
A hekk sütése:
180 fokos, bő zsiradékban sütjük kb. 3 percig, majd megfordítjuk és a hőfokot visszavéve 150-160 fokra, még további 5-15 percig sütjük a méretétől függően úgy, hogy 3-4 percenként megfordítjuk.
Annyi olajat használjunk, hogy a halat minimum félig, de legjobb, ha teljesen ellepi. Ha megsült, az olajból csepegtetőrácsra szedjük ki.