SERTÉSSÜLT ( EGÉSZBEN SÜLT LAPOCKA )

SERTÉSSÜLT ( EGÉSZBEN SÜLT LAPOCKA )
Tags: , ,

Megosztás

Sertéssült
( Egészben sült lapocka )

 

1.5 kg sertéslapocka
30 g só
10 g cukor
1 nagy teáskanál egész köménymag
3 dl víz a sütéshez

Ez a másfél kilogrammos lapocka mire megsült kb. 1 kg lett, ez nagyjából 8-10 adagnak felel meg.

A sütőben sütésnél a húsok sülési vesztesége 30-40%, tehát az 1 kg-os hús mire megsül, a súlya 60-70 dkg-ra csökken.
Az erre leginkább alkalmas sertéshús részek a lapocka, az oldalas és a csülök.
Ezeket a húsféléket egészben sütjük meg tepsiben, 160 °C fokon.
A magas zsírtartalmú húsok a sütőben sütés hatására úgy puhulnak meg, hogy zsírtartalmuk jelentős részét elveszítik ( kisül ), így még egészségesebbek is lesznek.
A hús ízesítésére sót, köménymagot használhatunk vagy egyéb természetes fűszereket pl. zsálya, rozmaring, kakukkfű, valamint fokhagymát és vöröshagymát. Különféle ételízesítőket jó szívvel ajánlani nem merek, de a megfelelő mennyiségű fűszerezés mellett nincs is rá szükség.
Miután a húst befűszereztük, kevés vizet öntünk alá és így tesszük be a sütőbe.
Az 1 kg-os hús sütési ideje kb. 2-3 óra hossza, 15-20 percenként megforgatva. Ha a húsvillát könnyedén bele tudjuk szúrni a húsba a legvastagabb pontján és puhának érezzük, akkor van kész.
A több kilós húsokat ( 2 kg felett, például a csontos lapocka vagy hátsó csülök stb.) lassú sütéssel érdemes puhítani, 140-150 fokos sütőben fedő alatt.
Ehhez érdemes sütőbe helyezhető fedeles vaslábast, esetleg két egyforma méretű tepsit használni. Míg az egyik tepsibe a húst tesszük, a másikat fedőként ráfordítjuk. A sütés utolsó fél órájában ( amikor a hús már majdnem puha ) a fedőt levesszük, így a hús felszíne egy kis kérget és színt is kap.
Főzelékek mellé feltétnek tökéletes. Hidegen szendvicsbe is beletehetjük felvágott helyett. De hagymás tört burgonyával és párolt káposztával a nagy klasszikus.