SZILVÁS PITE GLUTÉNMENTESEN
Tags: pite, szilvás clafoutis, szilvás pite, tejpite
Szilvás pite gluténmentesen
Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű gluténmentes, de akár tejmentesen is elkészíthető pite. Mi szilvával készítettük, de bármilyen más bogyós gyümölccsel finom lesz: meggy, cseresznye, barack, áfonya, szeder, eper.
Hozzávalók:
Az itt leírt mennyiség 2 db 26 cm-es piteformában lett megsütve.
1 kg szilva
1 g őrölt fahéj
20 ml rum
50 g porcukor
5 db tojás
100 g vaj
200 g rizsliszt
100 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
A megmosott szilvát félbevágjuk, kimagozzuk. Megszórjuk fahéjjal, porcukorral és meglocsoljuk a rummal. Elkeverjük és 1/2 – 1 órát hagyjuk állni.
A vajat felolvasztjuk és egy részével vékonyan kikenjük a sütőformánkat. A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral gép segítségével, nagy fordulatszámon habosra keverjük, míg azok el nem olvadnak. Beleforgatjuk a lisztet, a maradék vajat és a szilvából kiengedett levet-szirupot.
A kivajazott formába öntjük, beletesszük a szilvákat
160 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Készülhet még cseresznyéből, meggyből, eperből vagy bármilyen más bogyós gyümölcsből. Ha barackkal sütnénk, akkor érdemes először a gyümölcsöt leforrázni, így a héját könnyen le tudjuk húzni, majd a továbbiakban a fent leírtak szerint járjunk el.