BOLOGNAI GLUTÉNMENTESEN

BOLOGNAI GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Bolognai gluténmentesen


Amit sokan bolognainak ismernek és spagettivel eszik, az valójában nem is az eredeti olasz tésztaétel. Ugyanis az eredeti, Bolognából származó receptben a szélesebbre vágott metélt tésztával, a tagliatellével tálalják. Spagettivel és így, az eredeti verzió szerint is főztük már gluténmentesen!
A széles metélthez rizslisztből gyúrtam frissen a tésztát.


Bolognai gluténmentes tagliatellével



Bolognai ragu hozzávalói:

10 adag

80 dkg marhahús darált
15 dkg vörös hagyma
20 dkg sárgarépa
10 dkg zellerszár
15 dkg sózott húsos szalonna ( pancetta )
5 dkg olíva olaj
3 g őrölt bors
30 g cukor
30 g só
500 g paradicsom sűrítmény ( passata di pomodoro ) vagy 1 kg friss, forrázott, hámozott, apróra vágott paradicsom
1 g oregano
10 g fokhagyma
1 g szárított bazsalikom vagy 1 dkg friss levél
1 dl száraz vörös bor ( elhagyható )
50 g parmezán / pecorino vagy bármilyen kemény / félkemény sajt

50 dkg spagetti tészta vagy tagliatelle




A ragu elkészítése:

Olíva olajon az apró kockára vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk takarék lángon. Beletesszük a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, majd üvegesre fonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a darált húst, a sót, az oregánot, az őrölt borsot, a cukrot és nagy lángon kevergetve pirítjuk 2 percig, de legalább addig, míg a hús kifakul.
Tovább ízesítjük a paradicsomsűrítménnyel, a 10 g zúzott fokhagymával, a bazsalikommal, a 0,5 x 0,5 cm-es kockára vágott répával, a zellerszárral és a vörös borral. Fedő alatt takarék lángon főzzük minimum 1 órán keresztül.

A tészta elkészítése:

Egy lábasban 3 liter vizet 10 g sóval felforralunk.

Állítsuk bele a spagettit és időnként megkeverve főzzük meg a tésztát “al dente”-re, azaz csak annyira, hogy a közepe éppen csak egy kicsit roppanós legyen. Leszűrjük , de NEM kell lemosni.

Tálalás:

Keverjük össze az elkészült raguval, aminek a levét-szaftját a tészta magába szívva puhul meg teljesen. Tálalásnál szórjuk meg a reszelt sajttal és díszítsük bazsalikom levéllel





Szervírozhatjuk úgy is, hogy a tányérra tesszük a kifőtt tésztát, közepére halmozzuk a ragut, a sajttal megszórjuk és bazsalikom levelet helyezünk rá.


Bolognai spagettivel