12 november, 2017

GYÜMÖLCSKENYÉR / PÜSPÖKKENYÉR GLUTÉNMENTESEN

GYÜMÖLCSKENYÉR / PÜSPÖKKENYÉR GLUTÉNMENTESEN
Címke: , , , , ,

Megosztás

Gyümölcskenyér / Püspökkenyér gluténmentesen

220 g barna rizsliszt + a gyümölcsök meghempergetéséhez
2 db L-es méretű tojás ( összesen 130 g )
150 g cukor
70 g vaj
220 g aszalt sárgabarack
100 g aszalt áfonya
100 g apróra vágott, kicsit megpirított dió
100 g kandírozott meggy, zöld és piros vegyesen
4 g szódabikarbóna
2 g sütőpor
2 g őrölt fahéj
“gondolatnyi” szerecsendió
( 2 húzás a reszelőn )
125 ml tej
10 ml rumaroma+ 2 dl víz összemelegítve

Az aszalt barackot negyedekre vágjuk, hozzáadjuk az áfonyát, majd a rumaromás vizet ráöntjük és hagyjuk kihűlni.
A diót megpirítjuk, majd vágódeszkán durvára aprítjuk.
A tojást, a cukrot és a szoba hőmérsékletű vajat kb. 5 perc alatt habverő segítségével kikeverjük. A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk és a tejjel felváltva a cukros-vajas-tojásos masszához adagoljuk úgy, hogy közben a mixerrel keverjük.
Az összes gyümölcsöt ( aszalt és kandírozott is ) lisztben meghempergetjük és a dióval együtt a tésztához forgatjuk.
A sütőformánkat kivajazzuk ( szilikonos formát nem szükséges ), a masszával félig megtöltjük és a 150 fokra előmelegített sütőben
1 óra 20-30 perc alatt, alsó-felső sütéssel készre sütjük.( tűpróba )
Miután kivettük a sütőből, még melegen meglocsoljuk a gyümölcsöktől visszamaradt rumaromás vízzel. Aki szereti,
meglocsolhatja akár rummal, brandyvel vagy narancslikőrrel is.
Fogyaszthatjuk rögtön miután kihűlt, de az eredeti recept szerint konyharuhába kell csavarni, beletenni egy nylon zacskóba és több napig hűvös helyen tárolni. Ezalatt átjárják az ízek és a zamatok.
Nálunk nem tartott ki több napig.