Töltött Sült Paradicsom

Töltött Sült Paradicsom
Tags: ,

Megosztás

Sült töltött paradicsom

10 adagtöltött sült paradicsom

töltelék:
1 kg darált pulykacomb
50 g rizs
100 g vöröshagyma
30 g zsiradék
20 g só
2 g törött bors
1 teáskanál kakukkfű
1 db tojás
1csomag kicsi méretű mozzarella golyók
50 g füstölt sajt

mártás:
100 g vöröshagyma
50 g zsiradék
10 db nagy méretű paradicsom
15-20 levél friss bazsalikom
100 g zeller
400 g paradicsom sűrítmény
10 g só
20 g cukor

A töltelék elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk és a zsiradékban üvegesre pirítjuk. A rizst sós vízben puhára főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük.
Hozzáadjuk a darált húshoz a fűszereket, a tojást és a rizst, a fonnyasztott hagymát és összekeverjük. Majd lefedve félre tesszük.
A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket egy kanál segítségével kivájjuk. A paradicsomokat a hússal megtöltjük, majd a húsmassza közepébe nyomunk 1 kis mozzarella golyót. Tepsibe rakjuk, kevés vizet öntünk alá és 150 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. ( a paradicsom méretétől függően, 75 fokos mag hőmérsékletig ) Kb. 30-35 perc sütés után a paradicsomok mellé tesszük a levágott tetőket. Miután megsültek a töltött paradicsomok, még forrón rátesszük a reszelt füstölt sajtot.
Amíg a paradicsomok sülnek a sütőben, elkészítjük a mártást. Apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, ráöntjük a paradicsom sűrítményt, sózzuk, cukrozzuk, hozzáadjuk a paradicsomok kivájt belsejét apróra vágva és a felaprított bazsalikom leveleket. 10-15 perc alatt összeforraljuk.
Ha maradt töltelék, gombócok formájában kevés víz hozzáadásával ki is főzhetjük a szószban.