Gluténmentes Almás pite

Gluténmentes Almás pite
Tags: , , , , ,

Megosztás

Gluténmentes Almás pite


Hozzávalók a tésztához: 30 cm-es piteformához

300 g rizsliszt + 50 g szóráshoz
200 g szoba hőmérsékletű vaj kockázva
100 g kristálycukor
1-1 g reszelt citrom és narancs héja
 2 db L-es méretű tojás
6 g sütőpor
1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

250 g porcukor
5 g őrölt fahéj
 800 g alma



A tészta anyagait összegyúrjuk, majd cipót formázunk és 1 óra hosszára hűtőbe tesszük. Kivesszük és rizsliszttel bőven megszórt deszkán a piteforma méretére nyújtjuk. Ha valamilyen oknál fogva ez mégsem sikerülne, akkor egyszerűen tegyük a tésztát a piteformába és egy pohár aljával, illetve a széleinél a kezünkkel nyomkodjuk formára. Arra figyeljünk, hogy nagyjából egyforma vastag legyen a tészta mindenhol.

SÉF TIPP:

Próbáljunk viszonylag gyorsan dolgozni, hogy a benne lévő vaj minél kevésbé olvadjon meg. Ha mégis nehezen bírnánk a tésztával, mert túlmelegedett és szakad, gyúrjuk össze és folpackba csomagolva tegyük vissza a hűtőbe, amíg visszadermed. Majd folytassuk a munkát tovább.

A nyújtófára tekerve óvatosan a formába illesztjük és kézzel eligazgatjuk, belenyomkodjuk. A széleken túllógó részeket levágjuk és egyenletesen a tésztán eloszlatjuk. Villával megszurkáljuk az alját, így a gőz el tud távozni és nem púposodik fel. 180 fokon 20 percig elősütjük, majd hagyjuk kihűlni szoba hőmérsékletűre.

A porcukrot a fahéjjal összekeverjük egy tepsiben. Az almákat egyesével meghámozzuk, magházát eltávolítva cikkekre vágjuk, beleforgatjuk a fahéjas porcukorba és elrendezzük az elősütött tésztán. Azért kell egyesével, hogy az első alma ne barnuljon meg ( oxidálódjon ), mire az utolsóval végzünk.

A maradék fahéjas porcukrot rászórjuk az almákra és az alsó-felső sütési módon előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük 30 percet.

Én azért készítem így, mert a sülő alma leve a porcukorral és a fahéjjal együtt egy finom mázat képez, melynek egy része még karamellizálódik is.