Home / Sütemények / Gluténmentes Almás pite
22 október, 2016

Gluténmentes Almás pite

Posted in : Sütemények on by : gmchef Címke: , , , ,

Megosztás

Almás pite

14572215_1265019630187046_9080407249231873414_n-1

300 g rizsliszt + 50 g szóráshoz
200 g szoba hőmérsékletű vaj
100 g kristálycukor
1-1 g reszelt citrom és narancs héja

 2 db tojás
6 g sütőpor
1 csipet só

Töltelék:
  250 g porcukor
5 g őrölt fahéj

 800 g alma

A tészta anyagait összegyúrjuk, majd cipót formázunk és 1 óra hosszára hűtőbe tesszük. Kivesszük és rizsliszttel megszórt deszkán a piteforma méretére nyújtjuk.
( Próbáljunk minél gyorsabban dolgozni, mert ahogy a tészta és benne a vaj melegszik, úgy lesz nehezen kezelhető. Ilyenkor gyúrjuk össze újból és tegyük vissza a hűtőbe, amíg a vaj visszaszilárdul a tésztában, majd folytassuk a munkát. )
A nyújtófára tekerve óvatosan a formába illesztjük és kézzel eligazgatjuk, belenyomkodjuk. A széleken túllógó részeket levágjuk és egyenletesen a tésztán eloszlatjuk. Villával megszurkáljuk az alját, így a gőz el tud távozni és nem púposodik fel. 180 fokon 10 percig elősütjük, majd hagyjuk kihűlni szoba hőmérsékletűre.
A porcukrot a fahéjjal összekeverjük egy tepsibe
n. Az almákat egyesével meghámozzuk, magházát eltávolítva cikkekre vágjuk, beleforgatjuk a fahéjas porcukorba és elrendezzük az elősütött tésztán. Azért kell egyesével, hogy az első alma ne barnuljon meg
( oxidálódjon ), mire az
14729301_1265023053520037_4576058817062339304_n-2utolsóval végzünk. A maradék fahéjas porcukrot rászórjuk az almákra és 180-190 fokon 20-30 percig sütjük.
Én azért készítem így, mert a sülő alma leve a porcukorral és a fahéjjal együtt egy finom mázat képez, melynek egy része még karamellizálódik is.

Megosztás