LEKVÁROS BUKTA GLUTÉNMENTESEN
Tags: bukta, gluténmentes, gluténmentes recept, kelt tészta, nutrifree, Schar
Lekváros bukta gluténmentesen
A recept növényi tejjel és növényi zsiradékkal is elkészíthető
Gyerekkoromban, ha ettem is buktát, az bolti volt és, mint sütemény igazán mély nyomokat nem hagyott bennem. Talán pont ezért nem is hozott lázba, hogy gluténmentesen megsüssem.
Először tanuló koromban készítettem, így jó messzire, szinte “történelmi” távlatokba kellett az emlékeimben visszanyúlni, hogyan is fogjak neki. Nagy reményeket nem is fűztem hozzá.
Ehhez képest a kisült buktának hihetetlenül puha volt a tésztája, amit napok múlva sem kellett mikrózni ahhoz, hogy fogyasztható legyen. Ahogy elfogyott egy tepsinyi, már süthettem is a következő adagot. A kíváncsiság kedvéért egy másik gluténmentes lisztkeveréket használtam. Így is tökéletes lett.
Azt kell, hogy mondjam ez a süti, igazi sikertörténet lett itthon.
Hozzávalók:
300 g Nutrifree mix per pane VAGY Schar mix B
60 g cukor
4 g porélesztő
220 g folyadék ( ebből 110 g víz és 110 g tej )
30 g vaj
1 db L-es méretű tojás
( ha nem fogyaszthatjuk 50 ml víz pluszban történő hozzáadásával helyettesíthetjük a tojást )
30 g + 10 g vaj a sütőforma és a bukták lekenéséhez
kikevert sütésálló lekvár
1 db tojás a tészta lekenéséhez VAGY kevés lekvár vízzel elkeverve
A tészta elkészítése:
Az élesztőt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.
Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá.
5 perc dagasztás után rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk.
Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.
Miután letelt az idő, nagyon kevés liszttel szórjuk meg a tészta felszínét, formáljunk gombócot belőle, tegyük át az olajjal alaposan megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk 30 x 30 cm-es formára. Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk meg rizsliszttel.
Olajozott pengéjű késsel vagy pizzavágóval 10 x 10 cm-es kockákra vágjuk, így 9 db négyzetet kapunk.
1 – 1.5 teáskanálnyi lekvár csíkot teszünk mindegyikre és mint a bejglit feltekerjük. ( lásd a fázisfotókon )
A 20 x 30 cm-es tepsit kikenjük a 30 g vajjal, majd a buktákat belesorakoztatjuk úgy, hogy a 10 g olvasztott, de nem meleg vajjal lekenjük a tetejét és az oldalát is. Ne hagyjuk ki ezeket a lépéseket! A sütés során a tészta felszívja a zsiradékot és ettől lesz annyira puha.
Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 30 percig pihentetjük. Én egy másik tepsit szoktam ráfordítani.
Mielőtt a sütőbe tennénk a tésztát, a tetejét az elkevert egész tojással VAGY tojásmentesen, kevés vízzel elkevert lekvárral kenjük le.
A 180 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. A sütési idő sütőfüggő, ez lehet több vagy kevesebb is.
Hagyjuk hűlni, majd a tepsiből egészben borítsuk ki. Ezt követően tépkedjük szét óvatosan a buktákat.
Porcukorral megszórva kínáljuk.