MÉZES PUSZEDLI RIZSLISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN
Tags: gluténmentes, gluténmentesrecept, mézespuszedli, puszedli, puszedli gluténmentesen, rizsliszt, rizslisztes recept
Mézes puszedli rizslisztből gluténmentesen
18-20 db mérettől függően
A feleségem gyerekkorában annyira nem szerette, hogy már csak a „szagával” is ki lehetett volna üldözni a világból, de nálam sem volt a TOP sütemények között. Így történhetett, hogy évekig váratott magára, hogy egyáltalán neki kezdjek a gluténmentes puszedlinek.
Előre összekevert fűszerkeveréket sosem használok. Szeretem magam eldönteni, hogy miből mennyi kerüljön egy ételbe, így azt a saját ízlésemre formálni. Ahogy ebben a rizslisztes receptben sem a bolti, előre bekevert mézeskalács fűszert használtam, hanem szépen, egyesével tettem bele mindenből annyit, amennyi szerintem kell.
A leglényegesebb változás, hogy 1 pici, összemorzsolt szegfűbors került bele. ( Ez egy bors, aminek szegfűszeg íze van, de kevésbé intenzív ).
Így nem a bolti, jellegzetes, minden mást „agyon ütő” szegfűszeg íze lett a puszedlinek és meglepő módon a családom minden tagjának nagyon ízlett.
Ha kihűlt, ezt a puszedlit rögtön ehetjük, mert úgy jó, ahogy van! Sőt! 3-4 nap múlva is ugyanilyen tökéletes, nem szárad ki, nem porlik, nem morzsálódik. Erre is igaz, ami sok más karácsonyi sütire, napokkal előbb elkészíthetjük.
Hozzávalók a tésztához:
225 g rizsliszt
55 g porcukor
6 g sütőpor
1 csipet só
fél mokkás kanál fahéj
fél mokkás kanál szárított gyömbér
a reszelőn 1 húzásnyi szerecsendió
1 kisebb szegfűbors finomra vágva
( a formája a borsra emlékeztet, míg az íze a szegfűszegre, de kevésbé intenzív )
1 db L-es méretű tojás
15 g ( fél evőkanál ) tejföl vagy joghurt
80 g méz
40 g vaj
Hozzávalók a mázhoz:
1 tojásfehérje
80 g porcukor
Készítsük el a puszedli tésztáját:
A vajat és a mézet egy lábasban, takarék lángon olvasszuk össze, hogy homogén állagú legyen.
A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a fűszereket mérjük egy tálba és keverjük el. Adjuk hozzá a tojást, a tejfölt, a mézes vajat és fakanál vagy gép segítségével dolgozzuk össze az alapanyagokat. Folpackkal fedjük le a tálat és legalább 2 óra hosszára tegyük a masszát a hűtőbe.
A tésztából mérleg segítségével formáljunk 25 grammos gombócokat és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk őket. Hagyjunk közöttük 3-4 centinyi helyet, hogy ha széltében nőnek, ne érjenek egybe.
Előmelegített sütőben 180 fok alsó-felső sütési módozaton 15 perc alatt süssük aranybarnára.
Amíg sülnek a puszedlik, készítsük el a mázat:
Kézi mixer segítségével kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Ahogy elkezd habosodni, folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Addig folytatjuk, míg egy nagyon sűrű, de még folyós habot nem kapunk.
Vegyük ki a puszedliket, még forrón mártsuk meg a mázban és a tepsire visszatéve még 4-5 percre mehet a sütőbe a 180 fokra. Ha tapintásra már nem ragad a tojásfehérjehab, akkor kész.
Hagyjuk kihűlni és várjuk meg, amíg a máz teljesen megdermed a felületén.
Ha szeretnénk, vízgőz felett megolvasztott csokoládéba is márthatjuk vagy éppen csíkozhatjuk.