BABGULYÁS

BABGULYÁS
Tags: ,

Megosztás

Babgulyás

10 adag




Hozzávalók:

1.5 kg marhalábszár
500 g tarkabab
400 g vöröshagyma
150 g füstölt kenyérszalonna
10 g fokhagyma
300 g lecsópaprika
200 g hámozott, kockára vágott paradicsom
( így nem csúfoskodik a kész levesben az összepöndörödött héj )
( a paradicsomot és paprikát helyettesíthetjük 1 liter 30%-os konzerv lecsóval )
2 gr zúzott köménymag
30 g asztali só
20 g fűszerpaprika




Elkészítés:

A babot átválogatjuk, folyóvízben megmossuk és egy tálban 1.5 liter vízben beáztatjuk minimum 6 órára.

Legalább 5 literes fazékban vagy bográcsban takarék lángon kiolvasztjuk az apró kockára vágott szalonna zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és 5 percig pároljuk, majd beletesszük az apróra kockára vágott paprikát. További 5 percig pároljuk kevergetve.

Sózzuk, hozzáadjuk a zúzott köménymagot és a tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát. Majd felöntjük 0.5 liter vízzel és addig főzzük fedő alatt takarék lángon, míg a víz majdnem teljesen elfő.

Ekkor hozzáadjuk a 2×2 cm-es kockára vágott marhahúst, a zúzott fokhagymát valamint a hámozott, kockára vágott paradicsomot. Felöntjük 0.5 liter vízzel és fedő alatt pároljuk, az elfőtt levet folyamatosan pótolva, míg a hús félig meg nem puhul.

Ekkor ráöntjük a leszűrt, beáztatott babot. 3 liter vízzel felengedjük és készre főzzük.

TÁLALÁS:

Kínálhatunk hozzá csipetkét és tejfölt, illetve erős paprikát.