SZÁRAZBAB FŐZELÉK GLUTÉNMENTESEN
Szárazbab főzelék gluténmentesen
Hozzávalók 10 adaghoz:
500 g fehér bab
150 g vöröshagyma
50 g libazsír
20 g asztali só
1 db babérlevél
3 dl tejföl
10 g fokhagyma
2 g fűszerpaprika
20 g cukor ( elhagyható )
60-80 g rizsliszt sűrítéshez
( a liszt minőségétől függ, hogy éppen mekkora a keményítőtartalma )
2 liter víz
( ha van rá lehetőség felesben füstölt hús főzőlevével és vízzel öntsük fel, így a sózást inkább utólag főzés-kóstolás után végezzük )
A babot hideg vízbe beáztatjuk. Alaposan átkeverve szűrőbe öntjük és csap alatt lemossuk. Újra beáztatjuk 1,5 liter vízbe addig, míg a víz felét fel nem szívta.
4 literes fazékban, a zsírban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd a tűzről félrehúzva megszórjuk fűszerpaprikával.
Felöntjük 2 liter vízzel, beletesszük a babot, a babérlevelet, a sót, a zúzott fokhagymát és puhára főzzük fedő alatt.
3 dl tejfölt először a 6 dkg rizsliszttel, majd a 2 dl vízzel egy tálban kézi habverő segítségével simára keverjük. Ez a habarás.
A főzeléket vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a habarást. Tegyük vissza a tűzre és az újraforrástól számított 1-2 percig forraljuk. Ez nagyon fontos, mert így elkerülhetjük, hogy később visszahíguljon.
SÉF TIPP:
A főzelékeket tapasztalatom szerint érdemes NEM tapadásmentes edényben elkészíteni, mert a visszahígulást ez is okozhatja.
SÉF TIPP:
Aki szereti, ízesítheti még kevés ( 20 g ) mustárral vagy pár csepp ecettel is.