SZÁRAZBAB FŐZELÉK GLUTÉNMENTESEN

Szárazbab főzelék gluténmentesen
Hozzávalók 10 adaghoz:
500 g fehér bab
     150 g vöröshagyma
     50 g libazsír
     20 g asztali só
     1 db babérlevél
     3 dl tejföl
          10 g fokhagyma
     2 g fűszerpaprika
20 g cukor ( elhagyható )
 60-80 g rizsliszt sűrítéshez
( a liszt minőségétől függ, hogy éppen mekkora a keményítőtartalma )
     2 liter víz 
  ( ha van rá lehetőség felesben füstölt hús főzőlevével és vízzel öntsük  fel, így a sózást inkább utólag főzés-kóstolás után végezzük ) 

A babot hideg vízbe beáztatjuk. Alaposan átkeverve szűrőbe öntjük és csap alatt lemossuk. Újra beáztatjuk 1,5 liter vízbe addig, míg a víz felét fel nem szívta. 
4 literes fazékban, a zsírban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd a tűzről félrehúzva megszórjuk fűszerpaprikával.
Felöntjük 2 liter vízzel, beletesszük a babot, a babérlevelet, a sót, a zúzott fokhagymát és puhára főzzük fedő alatt. 
3 dl tejfölt először a 6 dkg rizsliszttel, majd a 2 dl vízzel egy tálban kézi habverő segítségével simára keverjük. Ez a habarás. 
A főzeléket vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a habarást. Tegyük vissza a tűzre és az újraforrástól számított 1-2 percig forraljuk. Ez nagyon fontos, mert így elkerülhetjük, hogy később visszahíguljon.
SÉF TIPP:
A főzelékeket tapasztalatom szerint érdemes NEM tapadásmentes edényben elkészíteni, mert a visszahígulást ez is okozhatja.
SÉF TIPP:
Aki szereti, ízesítheti még kevés ( 20 g ) mustárral vagy pár csepp ecettel is.
