MÁKOS BEJGLI ALFA-MIX LISZTTEL
Tags: alfa-mix, bejgli, gluténmentes bejgli, mákos bejgli, mákos bejgli gluténmentes
Mákos bejgli Alfa-mix liszttel
Karácsony közeledtével egyre több kérdést kaptam, hogy a blogon szereplő bejglireceptek Alfa-mix lisztkeverékkel is elkészíthetők-e, illetve kell-e változtatni valamit az arányokon. Igen, kellett! Így most ebből sütöttem és formáltam át a receptet.
A mák töltelék hozzávalói:
1 rúdhoz:
300 g darált mák
180 g cukor
15 ml rumaroma
1 g citromhéj
1 g narancshéj
150 ml tej
20 g vaníliás cukor
20 g mazsola, 20 ml Triple sec-be / Narancs likőrbe áztatva
1 csipet só
Ha dió tölteléket szeretnénk:
1 rúdhoz:
300 g finomra darált dió
120 ml tej
150 g cukor
10 g vaníliás cukor
15 ml rumaroma
1 csipet só
1-1 g citrom és narancs reszelt héja
20 g mazsola, 20 ml Triple sec-be / Narancs likőrbe áztatva
A tészta hozzávalói 1 rúdhoz:
300 g Alfa-mix
50 g cukor
50 g olvasztott, de nem meleg vaj
4 g porélesztő
1 db hideg, L-es méretű tojás + 1 db a kenéshez
(60-65 g/db, ha kisebb a tojás, akkor az összsúlyt vegyük figyelembe)
( a tojás hideg legyen, csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből !!
125 ml tej
( felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből vagy szoba hőmérsékletű!! )
csipet só
A töltelék elkészítésével kezdjünk:
A mák töltelék:
A mák kivételével az összes hozzávalót összemelegítjük, amíg a cukor el nem olvad, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a mákot.
Szoba hőmérsékletűre kihűtve használjuk fel.
A dió töltelék:
Az összetevőket egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad. Szoba hőmérsékletűre kihűtve használjuk fel.
Bejgli tésztájának elkészítése:
A száraz összetevőket elkeverjük ( liszt, cukor, élesztő ), majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk – dagasztjuk. A tésztát 3 – 4 mm vastagságúra nyújtjuk. A tészta hosszabbik oldala nekem 36 cm volt.
A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta. A két rövidebb végén behajtjuk a szélét, majd a hosszabbik oldalával feltekerjük. Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni.
SÉF TIPP:
A töltelék egyenletes eloszlatásához az én technikám, hogy 2 folpack között nyújtom ki a kihűlt diót vagy mákot. Majd a felső folpackot lehúzom a töltelékről és óvatosan, de gyors mozdulatokkal a kinyújtott tésztára fordítom.
Így elkerülhető, hogy a töltelék elsimítása közben az alatta levő tésztát megnyújtsuk, elvékonyítsuk, ami a későbbiekben a bejgli kirepedéséhez is vezethet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejét villával megszurkáljuk és tojássárgájával lekenjük. 40-50 fokos sütőben 30 percet kelesztjük,
majd 180 fokon, alsó-felső sütési módozaton, a legalsó polcon 30 perc alatt készre sütjük.
A lenti videón látható a gyakorlatban is a bejgli készítése.