SZÓRT SZILVÁS PITE / SZÓRT BARACKOS PITE
Tags: gluténmentes, gyümölcsös, rizsliszt, szórt gyümölcsös, szórt sütemény
Szórt szilvás pite / Szórt barackos pite
A tepsi mérete 35 x 26 cm
Láttam, hogy a szórt túróst többen is készítették pluszban még gyümölcs hozzáadásával. Így viszont fent állhat a veszélye, hogy a gyümölcsből a sütés közben kiszivárgó lé eláztatja a megsült tésztát. Ez indította el a gondolatot bennem. Mi lenne, ha……?
…… ha a túrót fahéjjal ízesített gyümölcsre cserélném?
…….ha a tejfölt is kihagynám? Akkor talán azok is fogyaszthatják, akiknek a tejet és a tejtermékeket kerülni kell.
Így született meg, egy mondhatni új sütemény, a szórt gyümölcsös pitém. Az elmúlt időszakban megsütöttem szilvával és sárgabarackkal is. Azt kell, hogy mondjam, felveszi a versenyt a túróssal.
Lehet, hogy ő sem túl fotogén, de hogy nagyon finom és megéri elkészíteni, az biztos.
Ez szintén egy olyan recept, amit bátran ajánlok a kezdőknek és mindenkinek, aki még a konyha környékén sem járt, mert ez nekik is sikerülni fog.
A hozzávalók:
1 kg gyümölcs ( szilva vagy sárgabarack )
350 g rizsliszt
200 g porcukor
1 csomag (12 g) sütőpor
40 g vaníliás cukor
100 + 50 g vaj / növényi, esetleg állati zsiradék
( ha kókuszzsír vagy állati zsiradék 80 + 40 g )
3 db tojás
2 dl tej / növényi tej
2 g őrölt fahéj
TOJÁSMENTESEN:
50 g keményítővel szitáljuk össze a rizslisztet. Összesen 3 dl legyen a tej és így nyugodtan kihagyhatjuk a 3 tojást. Minden mást a leírás szerint készítsünk.
A tepsi mérete:
A tepsi kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a megadott 35 x 26 cm legyen. Ha más méretű vagy formájú, akkor a süti magassága ne haladja meg a 4-5 cm-t. Ha kisebb, akkor a süti túl magas lesz és előfordulhat, hogy a nedves hozzávalók nem tudják megfelelően átjárni a cukros-lisztes keveréket.
A gyümölcs előkészítése:
A szilvát megmossuk, felezzük, eltávolítjuk a magját, majd vékonyabb cikkekre vágjuk.
A sárgabaracknak jó, ha eltávolítjuk a héját. Ehhez egy lábasban forraljunk vizet, a barackokat beletesszük, kevergetve kb. fél percig benne hagyjuk őket, majd egy tál jeges vízbe átszedjük. Így már egyszerűen le tudjuk húzni. Félbe vágjuk és a magját eltávolítjuk.
Használhatunk mirelit gyümölcsöt is. Olvasszuk ki és csöpögtessük le a levét! Ha befőttet tennénk bele, azt le kell szűrni!
A süti összeállításának menete:
A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekeverjük.
10 dkg vajat ( 80 g zsiradék ) kis darabokban a tepsi aljába vagdalunk, majd a lisztkeverék felét a tetejére szórjuk.
A gyümölcsöt egyenletesen a belsejével felfelé elrendezzük, majd a fahéjjal meghintjük.
A liszt másik felét rászórjuk a gyümölcsre. A tojást a vaníliás cukorral és a tejjel elkeverjük, majd a liszt tetejére locsoljuk.
A vaj ( zsiradék ) másik felét apró darabokra vágva szintén rászórjuk.
Az előmelegített sütőben, 160 fokon, alsó-felső sütési módozaton, a legalsó polcon, a sütőhöz tartozó tepsit bent hagyjuk és erre tesszük a tepsinket, majd kb. 70 – 75 perc alatt készre sütjük.
Megvárjuk, hogy kihűljön és kisebb kocka vagy téglalap alakúra felszeletelve tortalapát vagy spakli segítségével süteményes tálra rendezhetjük.
Az instrukcióim alapján Szudár Melinda sütötte meg a Szórt szilvást glutén-, tej- és tojásmentesen, a képeket tőle kaptam visszajelzésként.