SZÓRT SZILVÁS PITE / SZÓRT BARACKOS PITE

Szórt szilvás pite / Szórt barackos pite
 A tepsi mérete 35 x 26 cm 

 
Láttam, hogy a szórt túróst többen is készítették pluszban még gyümölcs hozzáadásával. Így viszont fent állhat a veszélye, hogy a gyümölcsből a sütés közben kiszivárgó lé eláztatja a megsült tésztát. Ez indította el a gondolatot bennem. Mi lenne, ha……?
…… ha a túrót fahéjjal ízesített gyümölcsre cserélném? 
…….ha a tejfölt is kihagynám? Akkor talán azok  is fogyaszthatják, akiknek a tejet és a tejtermékeket kerülni kell.
Így született meg, egy mondhatni új sütemény, a szórt gyümölcsös pitém. Az elmúlt időszakban megsütöttem szilvával és sárgabarackkal is. Azt kell, hogy mondjam, felveszi a versenyt a túróssal.  
Lehet, hogy ő sem túl fotogén, de hogy nagyon finom és megéri elkészíteni, az biztos.
Ez  szintén egy olyan recept, amit bátran ajánlok a kezdőknek és   mindenkinek, aki  még a konyha környékén sem járt, mert ez nekik is   sikerülni fog.  


A hozzávalók:
 1 kg gyümölcs ( szilva vagy sárgabarack )
 350 g rizsliszt
 200 g porcukor 
 1 csomag (12 g) sütőpor
 40 g vaníliás cukor
 100 + 50 g vaj / növényi, esetleg állati zsiradék
( ha kókuszzsír vagy állati zsiradék 80 + 40 g )
 3 db tojás
 2 dl tej / növényi tej 
2 g őrölt fahéj
TOJÁSMENTESEN:
50 g keményítővel szitáljuk össze a rizslisztet. Összesen 3 dl legyen a tej és így nyugodtan kihagyhatjuk a 3 tojást. Minden mást a leírás szerint készítsünk. 
A tepsi mérete:
A tepsi kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a megadott 35 x 26 cm  legyen. Ha más méretű vagy formájú, akkor a süti magassága ne haladja  meg a 4-5 cm-t. Ha kisebb, akkor a süti túl magas lesz és előfordulhat,  hogy a nedves hozzávalók nem tudják megfelelően átjárni a cukros-lisztes  keveréket.
A gyümölcs előkészítése:
A szilvát megmossuk, felezzük, eltávolítjuk a magját, majd vékonyabb cikkekre vágjuk.
A sárgabaracknak jó, ha eltávolítjuk a héját. Ehhez egy lábasban forraljunk vizet, a barackokat beletesszük, kevergetve kb. fél percig benne hagyjuk őket, majd egy tál jeges vízbe átszedjük.  Így már egyszerűen le tudjuk húzni. Félbe vágjuk és a magját eltávolítjuk.
Használhatunk mirelit gyümölcsöt is. Olvasszuk ki és csöpögtessük le a levét! Ha befőttet tennénk bele, azt le kell szűrni!
A süti összeállításának menete:
A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekeverjük.
10 dkg vajat ( 80 g zsiradék ) kis darabokban a tepsi aljába vagdalunk, majd a lisztkeverék felét a tetejére szórjuk. 
 A gyümölcsöt egyenletesen a belsejével felfelé elrendezzük, majd a fahéjjal meghintjük.  
A liszt másik felét rászórjuk a gyümölcsre. A tojást a vaníliás cukorral és a tejjel elkeverjük, majd a liszt tetejére locsoljuk. 
 A vaj ( zsiradék ) másik felét apró darabokra vágva szintén rászórjuk. 



 
Az előmelegített sütőben, 160 fokon, alsó-felső sütési módozaton, a legalsó polcon, a sütőhöz tartozó tepsit bent hagyjuk és erre tesszük a tepsinket, majd kb. 70 – 75 perc alatt készre sütjük. 

 
Megvárjuk, hogy kihűljön és kisebb kocka vagy téglalap alakúra  felszeletelve tortalapát vagy spakli segítségével süteményes tálra  rendezhetjük. 

Az instrukcióim alapján Szudár Melinda sütötte meg a Szórt szilvást glutén-, tej- és tojásmentesen, a képeket tőle kaptam visszajelzésként.


