FAHÉJAS-DIÓS KIFLI GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN
Tags: diós, édes kifli, fahéjas, gluténmentes, kelt tészta, nutrifree, tejmentes, tojásmentes
Fahéjas-diós kifli glutén-, tej- és tojásmentesen
A tészta hozzávalói:
250 gr Nutrifree mix per pane
50 gr cukor
3 gr porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
200 ml növényi tej ( kókusztejet használtam )
25 gr kókuszzsír
rizsliszt a szóráshoz
A töltelék hozzávalói:
40 gr nagyon lágy, kenhető állagú kókuszzsír
40 gr darált dió
40 gr porcukor
5 gr őrölt fahéj
A tészta elkészítése:
Az élesztőt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.
Ezután a kókuszzsír kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a zsiradékot vékony sugárban csurgatjuk hozzá.
5 perc dagasztás után rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk.
Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.
Nagyon kevés liszttel szórjuk meg a felszínét, formáljunk gombócot belőle, tegyük át az olajjal alaposan megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastag kör alakra. Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk meg rizsliszttel. Pizzavágó vagy kés élét megolajozzuk, így nem tapad hozzá a tészta, majd vágjuk 12 cikkre.
Ecset vagy cukrászspakli segítségével kenjük el egyenletesen a tészta felületén a zsiradékot.
Szórjuk meg a dióval, a cukorral, majd a fahéjjal.
A szélesebbik oldalától indulva próbáljuk szorosan feltekerni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Hagyjunk helyet köztük, mert nőni fognak.
SÉF TIPP:
A feltekert háromszög hegyes csúcsa alulra kerüljön a tepsiben. Így sütés közben nem fognak kinyílni a kiflik.
Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 25-30 percig pihentetjük. Azért szoba hőmérsékleten, mert így a fahéjas dió alá kent zsiradék nem fog kiolvadni, ezáltal még puhább-szaftosabb lesz a tészta.
SÉF TIPP:
A kiflik tetejét sütés előtt megkenhetjük, hogy szebb színe legyen:
– porcukor és pár csepp víz keverékével ( 20 gr porcukor, 1-2 gr víz )
– sárgabarack lekvár és annyi víz, hogy kenhető legyen
Majd 170 fok alsó-felső sütési módozaton 25 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből és ecset segítségével növényi tejjel gyorsan, amíg még meleg vékonyan átkenjük a felületét.
Hagyjuk kihűlni, porcukorral szórva tálaljuk.
A kiflik másnap és harmadnap 15-20 másodperc mikrózással is élvezhető állagúak.
Ha más ízesítést szeretnénk készíteni, a fahéj-dió párost helyettesíthetjük, például kakaóval.