MEDITERRÁN TÖLTÖTT TÖK KAPOR MÁRTÁSSAL
Mediterrán töltött tök kapor mártással
Nekünk a tök jöhet minden formában, főzelékként vagy most éppen töltve mediterrán fűszerezéssel és kapor mártással. Szerintem, így még az is megeszi aki egyébként ferde szemmel néz a tökre. Könnyű elkészíteni, gyorsan meg is van és csupa friss alapanyagból készült. A töltelék eleve gluténmentes, míg minimális változtatással, rizsliszt használatával a mártás gluténmentessé tehető.
Hozzávalók:
1,5 kg friss zsenge főzőtök
800 g darált marhahús
100 g vöröshagyma
150 g füstölt sajt
20 g oliva olaj
4 g só
1 g őrölt bors
2 csipet szárított oregano
1 g szárított bazsalikom
1 csipet chili pehely
10 g cukor
2 db tojás
250 g mozzarella
A finomra vágott vöröshagymát az oliva olajon 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket. Addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Beletesszük a reszelt sajtot, folyamatosan keverjük, amíg felolvad. A tűzhelyről levesszük és belekeverjük a 2 tojást.
A tököt megmossuk és héjastól 5 cm-es karikákra felvágjuk. A magokat eltávolítjuk. Magas falú tepsibe a mozzarella sajt levét VAGY 3 dl vizet öntünk, egymás mellé belehelyezzük a tökkarikákat, majd megtöltjük a hússal és befedjük a mozzarella szeletekkel.
200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul.
Kapor mártás:
250 ml tejszín
500 ml l tej
1 csomag kapor
3 g só
50 g rizsliszt
A tejszínt habverő segítségével csomómentesre keverjük a rizsliszttel.
Abban a lábasban, amiben a húst pirítottuk beleöntjük a már megsütött tök pároló levét a tepsiből. Mikor felforr, habverő segítségével folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes-rizslisztes habarást, a tejet, valamint a sót.
Mártás sűrűségűre forraljuk, majd beletesszük a megmosott és apróra vágott kaprot. Elkeverjük és levesszük a tűzről.
Fogyaszthatjuk csak magában a kapor mártással vagy pluszban még párolt rizs köretet is készíthetünk hozzá.