RIZSFELFÚJT / RIZSKOCH
Rizsfelfújt / Rizskoch
A recept növényi tejjel is működik, vaj helyett bármilyen zsiradékot használhatunk
Gyerekkorom egyik nagy kedvence, amit a nagymamám gyakran készített. Nem csak desszertként, de egy tartalmasabb leves után főételként is megállja a helyét. Ha még egy kicsit gazdagítani szeretnénk, akkor a tetején almával a Masánszky rizsfelfújtat is készíthetünk.
A rizskochot gluténmentesen, de akár növényi tejjel, margarinnal tejmentesen is könnyedén elkészíthetjük. A recept lisztmentes.
Hozzávalók:
20 adag, az én kapcsos tepsim 38 x 25 cm-es
500 g rizs
1 l tej
3 x 100 g cukor
1 g só
1 l víz
20 g vaníliás cukor
50 g mazsola
2 g citromhéj
3 g narancshéj
8 db tojás
50 g vaj + 15 g vaj a tepsi kikenéséhez
barna cukor a tepsi szórásához
50 g burgonyakeményítő
( mivel a rizst alaposan megmossuk, ezáltal a szemeken lévő keményítőt is eltávolítjuk, így nehezebben állhat össze a sütink, ezen segít ez a kis mennyiségű keményítő. )
A rizst kiválogatjuk és megmossuk.
Egy nagy méretű vagy két kb. 20 x 30 cm-es, magas falú tepsit ecset segítségével kenhető állagú vajjal kikenjük és annyi barna cukorral szórjuk meg, amennyi a tepsi aljához-oldalához feltapad.
A tejet és a vizet egy fazékba összeöntjük, hozzáadunk 100 g cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, 50 g vajat, majd a rizst, amit folyamatos kevergetés mellett megfőzünk. Mikor már puha a rizs, hozzáadjuk a keményítőt és még 2 percig főzzük. Ezt követően kihűtjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük 100 g kristálycukorral, a reszelt narancs és citromhéjjal, a megmosott mazsolával. Hozzáöntjük a tejberizst és alaposan összeforgatjuk.
A tojásfehérjéket 100 g cukorral kemény habbá verjük, majd a masszához fakanál segítségével óvatosan hozzáforgatjuk.
A vajjal kikent tepsit / tepsiket 3/4 részig töltjük vele és 160 fokos sütőben, kb 1 – 1 óra 20 percet sütjük.
Tűpróbával vagy fogpiszkáló segítségével ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
Elkészülte után kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni.
Kockára vágva, porcukorral szórva tálaljuk.
Lekvárral, karamellel, csokoládé öntettel és málnaszörppel locsolva is kitűnő.